U Požarevcu održana manifestacija Noć muzeja, pogledajte šta je najviše zainteresovalo Požarevljane

U Požarevcu održana manifestacija Noć muzeja, pogledajte šta je najviše zainteresovalo Požarevljane

Šator požarevačkog mira sa svojom stalnom postavkom privukao je brojne posetioce tokom večeri

U subotu 19. maja2018. godine u Požarevcu održana je manifestacija Noć muzeja. Tokom večeri od 17 do 1 čas posle ponoći sugrađani i gosti iz drugih gradova bili su u prilici da posete nekoliko novih izložbi Narodnog muzeja u Požarevcu.

FOTO: GSU

U glavnoj zgradi muzeja je za ovu priliku postavljena izložba Dragane Spasić-Đurić, arheologa, muzejskog savetnika pod nazivom „Blago morskih dubina iz Viminacijuma“. Na izložbi su predstavljene raznovrsne ljušture školjki i puževa koje su bile korišćene za: izradu nakita, za dekoraciju odeće, pojaseva, kapa, kose, upotrebnih predmeta, kao muzički instrumenti, ali i kao amuleti-talismani protiv zlog oka, uroka. Stizale su iz mediteranskih i istočnih mora u Viminacijum kao egzotična roba, a pronađene su u grobovima žena i dece.

FOTO: GSU

Izložba crteža i grafika Miodraga Elezovića i Marije Aleksić je predstavljena u Maloj galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu.

FOTO: GSU

U Legatu Miodraga Markovića pored stalne postavke koja sadrži vredna umetnička dela srpskih slikara između Dva svetska rata za decu nižih razreda održana je likovno arheološka radionica pod nazivom „Upoznaj Narodni muzej“. Deca su crtala mrtvu prirodu na osnovu predmeta iz arheološke antičke zbirke i primenjene umetničke. Autori ove radionice su Teodora Branković, arheolog i Marina Radosavljević, istoričar umetnosti.

FOTO: GSU

Galerija savremene umetnosti je za Noć muzeja u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike iz Beograda pripremila veoma interesantnu interaktivnu izložbu pod nazivom:

Arheoakustika-sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije. Autori ove izložbe su: Zorana Đorđević, Marija Dragišić i Dragan Novković. Ova izložba govori o odnosu zvuka i arhitekture srpskih srednjovekovnih hramova. Posebno za ovu izložbu napravljena je aplikacija koja je posetiocima dočarala akustičnost manastira u kojima su postavljeni akustični lonci i krčazi.

FOTO: GSU

U Etno-parku na Tulbi posetioci su bili u prilici da posetu novu izložbu pod nazivom „Deca i dečija odeća HH veka“ autora Danice Đokić, etnologa, muzejskog savetnika Narodnog muzeja. Tokom večeri održana je kreativna radionica pod nazivom: „Upoznajemo druge“ u saradnji sa Biljanom Milosavljević Pićurić, istoričarem umetnosti.

FOTO: GSU

Šator požarevačkog mira sa svojom stalnom postavkom privukao je brojne posetioce tokom večeri.

FOTO: GSU

KOMENTARIŠI