PODELI
Foto: Pixabay / Wokandapix

Srpska i rumunska strana potpisale su sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd-Vatin i auto-puta Temišvar-Moravica.

Time je načinjen prvi korak ka uspostavljanju veze između Srbije i Rumunije direktnim povezivanjem. Početak radova najavljen je za 2024. godinu, a vrednost projekta koji bi trebalo da bude završen za tri godine je oko 450 miliona evra.

Putni pravac Beograd – Pančevo – Vršac – Vatin do granice sa Rumunijom, predstavlja deo poprečne veze između dva usvojena evropska koridora, čijim bi se osavremenjivanjem stvorili povoljniji uslovi za odvijanje drumskog saobraćaja između Temišvara i luke Bar.

Dužina trase na srpskoj strani je oko 65 kilometara, a procenjena vrednost projekta oko 450 miliona evra. Planiran početak radova je 2024. godine, a rok za završetak 2027. godina.

Rumunska strana treba da izgradi 73 kilometra auto-puta.

“Od 2016. godine i nešto ranije postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac povežemo sa Temišvarom. U Vladi RS imate snažnog prijatelja i naša strateška odluka je da ovaj projekat izvedemo do kraja. Želeo bih na ovom mestu da istaknem veliku zahvalnost za podršku Rumunije principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije”, rekao je ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović.

Ministar je rekao i da će, izgradnjom auto-puta od Beograda do Temišvara moći da se stigne za sat vremena.

Ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu rekao je da je potpisivanje memoranduma jako bitno zato što se prelazi iz jedne etape u drugu – na početku je bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

Izrazio je uverenje da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put i dodao da je reč o evropskom finansiranju.

KOMENTARIŠI