Potpisan ugovor o donaciji ukupnog iznosa 206.400 evra: Zaposliće se 80 Roma...

Potpisan ugovor o donaciji ukupnog iznosa 206.400 evra: Zaposliće se 80 Roma u Požarevcu

Ukupna vrednost projekta je 206.400,00 evra od čega je 198.000,00 evra iznos donacije “GIZ“-a, a 8.400,00 evra predstavlja učešće Grada Požarevca

Grad Požarevac je sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju “GIZ“ potpisao Ugovor o donaciji za realizaciju projekta “Podrška održivom zapošljavanju Roma i Romkinja na teritoriji Grada Požarevca – Inkluzija od starta“, čija realizacija je zvanično započela 01.12.2017. godine.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović, predsednik Udruženja Roma Braničevskog okruga Miroslav Veljković i predstavnik udruženja PO Start Nenad Gavran.

Foto: Urban City

Ukupna vrednost projekta je 206.400,00 evra od čega je 198.000,00 evra iznos donacije “GIZ“-a, a 8.400,00 evra predstavlja učešće Grada Požarevca, kroz zarade troje zaposlenih u Odeljenju za LER, poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Projekat se realizuje u saradnji Grada Požarevca sa Udruženjem Roma braničevskog okruga i poslovnim inkubatorom “PO-START“ iz Požarevca, a u skladu sa dinamikom projektnih aktivnosti, nedavno je formiran i projektni tim.

Foto: Urban City

Član Gradskog veća Ivan Jović je ovom prilikom izjavio:

„Glavni cilj ovog projekta jeste stvaranje mogućnosti za zapošljavanje Roma i Romkinja, povratnika po sporazumu o readmisiji i potencijalnih tražilaca azila u zemljama EU.

Najvažniji rezultati ovog projekta su ti da će biti osposobljeno minimum 50 osoba za šivenje, čime će svakako biti konkurentni na tržištu. Planirano je da se tokom trajanja Projekta osnuje Udruženje krojača/krojačica, za koje će biti nabavljeno 20 šivaćih mašina i 1 mašina za šivenje logoa, biće uspostavljanjen inovativni proizvodni proces briketiranja, od žetvenih ostataka. U ovom proizvodnom procesu biće direktno zaposleno 15 osoba, koje će prethodno proći adekvatnu obuku za rad u ovom procesu. Takođe, biće nabavljena kompletna oprema/mašine za celokupan proces proizvodnje, kao i montažni objekat za smeštaj proizvodne linije. Takođe biće unapređeno poslovanje i povećana upošljivost lokalnih preduzeća kroz dodelu podsticaja za zapošljavanje. Planirana je pojedinačna subvencija u iznosu do 5.000 evra za nabavku potrebne opreme, s tim što će uslov biti da korisnik subvencije mora da zaposli minimum jednu osobu i biće ojačan kapacitet start-ap i postojećih preduzeća kroz sistem potrebnih obuka.“ – zaključio je Jović.

Foto: Urban City

Realizacijom svih predviđenih projektnih aktivnosti omogućilo bi se direktno zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje najmanje 80 osoba romske nacionalnosti u vremenskom trajanju projekta od 12 meseci.

KOMENTARIŠI