POTPISANA U POŽAREVCU | Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti /foto, video/

POTPISANA U POŽAREVCU | Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti /foto, video/

Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou sastavio je Savet evropskih opština i regiona sa svojim partnerima, nacionalnim asocijacijama lokalnih i regionalnih vlasti.

Sinoć u 18 časova u svečanoj sali gradskog zdanja priređena je svečana ceremonija potpisivanja Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti. Sam čin potpisivanja održan je u sali 110.

Na sinoćnjem potpisivanju, pored gradonačelnika grada Požarevca Baneta Spasovića sa saradnicima, bili su prisutni i Jelena Nikolić, predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost grada Požarevca kao i Rozeta Aleksov koordinator za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou pri stalnom savetu gradova i opština.

2006. godine nastao je dokument čiji je originalni naziv: “European Charter for Equality of Women and Men in Local Life”, ili “Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou”. Ovaj dokument pravljen je tako da ima dvostruku ulogu: političko obavezivanje na unapređenje rodne ravnopravnosti i praktičan alat koji pomaže lokalnim upravama da kroz svoje politike uvedu princip rodne ravnopravnosti u svim oblastima života za koje su nadležni.

Povelja je namenjena lokalnim i regionalnim upravama u cilju usmeravanja njihovih snaga i partnerstava ka postizanju veće ravnopravnosti.

 

KOMENTARIŠI