Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim se omogućava brzina do 130 kilometara na sat na auto-putu.

Ovaj zakon se donosi iz potrebe da se usklade rešenja koja se odnose na ograničenje brzine na auto-putu sa većinom zemalja Evropske unije, zbog čega je do sada propisana brzina prema našem zakonodavstvu do 120 povećana na 130 kilometara na sat.

Ideja o povećanju brzine na auto-putu kroz Srbiju nije novina, i o njoj se priča već nekoliko godina. Prošle godine bilo je reči o tome da bi primena mogla da počne 1. septembra, ali se to nije desilo tada.

Ipak, u međuvremenu je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla da je njeno ministarstvo već tražilo od MUP-a da izvrši procenu na kojim deonicama može da se poveća brzina. Kazala je i da nije reč o jednostavnom procesu, jer su neophodne izmene Zakon o saobraćaju.

To se danas i dogodilo, odnosno izmene je usvojila Vlada Srbije, a konačnu odluku će na predlog dati republički parlament.

Kada budu usvojene izmene, to automatski ne znači da će na svim deonicama auto-puta biti dozvoljena brzina od 130 kilometara na sat, ali definitivno hoće na onim delovima koji su novi i modernizovani.

KOMENTARIŠI