Površinski kop „Drmno“ na početku godine: Novi izazovi za rudare

Površinski kop „Drmno“ na početku godine: Novi izazovi za rudare

Planom je predviđeno da se u ovoj godini na kopu „Drmno“ otkopa 46,5 miliona kubika jalovine i 9,3 miliona tona uglja.

Podići pogonsku spremnost pomoćne mehanizacije, Foto: Energija Kostolac

Zaposleni u rudarskom sektoru ogranka „TE-KO Kostolac“ imaće mnogo posla u ovoj godini kako bi realizovali postavljene ciljeve. Rudari Površinskog kopa „Drmno“ dobro su startovali na početku nove radno-proizvodne godine, tako da su praktično nastavili sa dobrom proizvodnjom iz prošle. Rudarski sistemi angažovani na uglju i otkrivci rade bez većih problema. Proizvodnu situaciju otežavaju zimski uslovi rada, ali se problemi otklanjaju u hodu i bez većih zastoja.

− U ovoj godini zadatak nam je da otkopamo 46.500.000 kubika jalovine i 9.350.000 tona uglja. Plan je nešto veći u odnosu na prošlu godinu i učinićemo sve što je do nas da se ostvari − rekao nam je Dragoslav Slavković, direktor PK „Drmno“. − Najvažnije za ostvarenje bilansa je da se podigne pogonska spremnost mašina osnovne rudarske mehanizacije tokom predstojeće remontne sezone ugradnjom neophodnih vitalnih delova.

On dodaje da je takođe neophodno da se osveže teške mašine u Sektoru pomoćne mehanizacije, kao i vozni park točkaša. Slavković ističe da je važan segment u realizaciji plana i smanjenje svih vrsta zastoja u procesu rada i njegove organizacije, jer će se to direktno odraziti na povećanje vremenskog iskorišćenja rudarske mehanizacije i ostvarenje bilansa proizvodnje.

Dragoslav Slavković, Foto: Energija Kostolac

− Dnevna proizvodnja uglja tokom januara kretala se oko 27.000 tona, što je u skladu s potrebama rada termoenergetskih kapaciteta u Kostolcu, a nastavljen je odvoz uglja za potrebe rada termoelektrana u Svilajncu i Obrenovcu. Kada je reč o popunjenosti deponija, beležimo trend blagog povećanja rezervi uglja. Dnevna proizvodnja otkrivke kretala se u proseku od 135.000 kubnih metara čvrste mase, što je dobro za zimski period − ističe Slavković.

U ovoj godini planirana veća proizvodnja uglja, Foto: Energija Kostolac

Omogućen separatni rad

Krajem 2020. montiran je novi uređaj koji omogućava da peti jalovinski sistem radi separatno. Od početka godine taj sistem, pored jalovine, iskopava i ugalj iz drugog uljenog sloja, koji se javlja u visinskom delu etaže. Za sada su ovo skromne količine uglja, ali će ubuduće napredovanjem kopa, količine uglja iz drugog ugljenog sloja biti značajnije, kaže Slavković.

KOMENTARIŠI