Požarevac dobio merače brzine sa dopler radarom

Požarevac dobio merače brzine sa dopler radarom

Foto: Urban City // B.P.

U ulici Bože Dimitrijevića u Požarevcu postavljen je jedan od izmenljivih saobraćajnih znakova koji se aktivira nailaskom vozila.

Predviđeno je ukupno sedam ovakvih uređaja koji se napajaju solarno. Uređaj koji su postavljeni koristi se da skrenu pažnju vozačima da prilagode brzinu. Uređaj upozorava da usporite ako pređete 50 km/h, a brzinu može da izmeri sa udaljenosti od 250 metara.

Uređaj funkcioniše po principu dopler radara koji detektuje nailazeće vozilo i prikazuje njegovu brzinu na dvocifrenom displeju. Vrši se kontinuirani prikaz brzine kretanja vozila tako da je moguće pratiti kako se vozač ponaša odnosno da li smanjuje ili povećava brzinu svog kretanja.

Foto: Urban City // B.P.

U slučaju kada je izmerena brzina manja od ograničenja (50 km/h) displej samo prikazuje izmerenu vrednost, dok u slučaju prekoračenja brzine prikaz izmerene brzine je trepćući. Treptanje prikaza je brže ukoliko je visina prekoračenja brzine veća.

Grad Požarevac je za ugradnju sedam ovakvih uređaja izdvojio tačno 20.000 evra iz budžeta sa PDV-om, a posao je dobila firma SIGNAL iz Sombora.

 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI