Foto: B.P.

Grad Požarevac uspešno je završio proces sertifikacije za povoljno poslovno okruženje, koje dodeljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku Nemačke agencije za razvoj (GIZ).

Tokom procesa sertifikacije koji je trajao dve godine Požarevac je morao da ispuni niz kriterijuma sa liste od 107 zahteva koji se odnose na unapređenje rada lokalne samouprave u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, urbanizma, rada javnih preduzeća, imovinsko pravnih odnosa, kako bi bili prilagođeni potrebama privrede.

Pored toga, usvojeni su i strateški dokumenti usmereni na budući razvoj grada.
Dobijanjem sertifikata Požarevac je ušao u odabrano društvo, sa još osam gradova i opština u Srbiji (Novi Sad, Sombor, Pančevo, Ruma, Leskovac, Pirot, Stara Pazova i Šabac) koji su proglašeni za povoljno poslovno okruženje u Srbiji.

Pomenuti gradovi su u proteklom periodu privukli značajan broj domaćih i stranih investitora. Dobijanjem sertifikata se pored stvaranja uređenog sistema u Gradskoj upravi prilagođenom privredi i olakšavanja i ubrzavanja procesa otvaranja novih firmi u velikoj meri promoviše lokalna samouprava sa svojim potencijalima za investiranje u zemlji i inostranstvu.

Program sertifikacije se pored Srbije sprovodi i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Sertifikat poseduje 44 gradova i opština iz pomenutih zemalja, od ukupno 90 koje su pristupile procesu sertifikacije. Svečana dodela sertifikata održaće se u narednom periodu.

KOMENTARIŠI