Požarevac obeležava Svetski dan energetske efikasnosti

Požarevac obeležava Svetski dan energetske efikasnosti

Svetski dan energetske efikasnost se obeležava svake godine 5. marta u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanom na ovaj dan u 1998. god. u Austriji, kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

Izraz “energetska efikasnost” odnosi se u suštini na korišćenje energije na takve načine koji ne izazivaju klimatske promene. Ovo je omogućeno razvojem obnovljivih izvora energije i transporta koji su manje agresivni prema životnoj sredini.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procenjuje da će se u svetu potrošnja energije povećati za 40 % tokom naredne dve decenije, što znači da vlade svih zemalja treba da sprovode posebne mere. Energetska efikasnost ne znači kompromis koji se odražava na kvalitet života, već pametno ponašanje koje treba da obezbedi istu robu i usluge uz korišćenje manje energetskih resursa. Ovo se postiže poboljšanje procesa, kogeneracijom (istovremena proizvodnja električne energije i toplote), reciklažom, rekuperacijom (prikupljanje i iskorišćavanje sporednih proizvoda proizvodnje), korišćenjem čistača i pametnijom potrošnjom (korišćenje samo energije koja je zapravo potrebna). Priroda nam je podarila velika bogatstva, ali nas istovremeno obavezala da ista čuvamo i negujemo.
Grad Požarevac u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, u Osnovnim školama na teritoriji grada Požarevca, organizuje radionicu o podizanju svesti o značaju primene energetske efikasnosti u okviru obeležavanja Međunarodnog dana energetske efikasnosti 5. mart 2020. uz realizaciju iste društvene igre.

Poklanjanjem društvene igre osnovnim školama u Požarevcu, Ministarstvo rudarstva i energetike pruža podršku u obeležavanju datuma važnog u podsećanju javnosti na uštedu energije.

Preporuka je nastavnicima da posvete jedan čas u svojim odeljenjima sa učenicima u razgovoru o pojmu i vrstama energije, o pojmu energetske efikasnosti, koje su prednosti racionalne upotrebe energije, obnovljivim izvorima energije i zaštiti životne sredine. Nakon uvodnog dela pristupite i ovoj društvenoj igri u nadmetanju i u usvojenom znanju kroz društvenu igru Igraj za energiju.

Kako radi nas samih, tako i radi budućih pokoljenja te stoga poručujemo svima – BUDIMO ENERGETSKI EFIKASNI.

KOMENTARIŠI