Na 12. smotri svoje proizvode predstavilo više od 50 izlagača.

U zgradi Visoke tehničke škole u Požarevcu održana je manifestacija “Dan etno pića i sireva Braničevskog regiona”, dvanaesta po redu, uz učešće preko 50 izlagača iz Braničevskog i Podunavskog okruga. Vladan Đulaković, direktor VTŠ, kaže da je iz godine u godinu sve veći broj zainteresovanih izlagača.

– Zbog sve većeg broja učesnika i ograničenog prostora u našoj školi, bilo bi dobro kad bismo ubuduće napravili dve odvojene manifestacije, jedna da bude sa vinima i rakijama, a druga sa etno-hranom – smatra Đulaković.

Na izložbenim štandovima građani su imali priliku da degustiraju alkoholna pića iz mnogobrojnih podruma i vinarija, koji su izložili rakije od vinove loze, šljive, dunje, kajsije, kao i crvena i crna vina. Od 2017. godine na ovom sajmu uvedeno je ocenjivanje domaćih alkoholnih pića, da bi proizvođači znali šta je u njihovoj proizvodnji dobro, a šta nije, kako bi to ubuduće mogli da poprave.

U susednoj prostoriji, gde je, takođe vladala velika gužva posetilaca, bile su izložene razne vrste sireva domaćih mlekara, od kojih se neki mogu naći i u marketima. Posetioci su mogli da probaju mnogobrojne vrste kravljeg, kozjeg i ovčjeg sira, mladog i starog, sa začinskim biljkama poput ruzmarina i anisa, sa tartufima, kao i vurdu i kajmak i rolovani kačkavalj sa šunkom.

Na izložbi su spojeni vina i sirevi, kako bi se stvorila navika da se ova dva proizvoda zajedno degustiraju, jer njihova kombinacija doprinosi bogatijem ukusu. Sudeći prema ocenama stručnjaka, ali i posetilaca, iz godine u godinu podiže se kvalitet proizvoda vinarija i mlekara.

U okviru manifestacije održana su i predavanja stručnjaka agronoma o tehnologiji proizvodnje sireva i kačkavalja, kao i o zaštiti vinove loze u okviru njenog komercijalnog, integralnog i organskog uzgoja, prenose Novosti.

KOMENTARIŠI