Požarevačka “Ariva” preuzima tri linije Direkcije za javni prevoz u Nišu

Požarevačka “Ariva” preuzima tri linije Direkcije za javni prevoz u Nišu

Stare i često neispravne FAP autobuse, i MAZ autobus na gas, zameniće autobusi Arive

Na pregovaračkom postupku Direkcije za javni prevoz Niša za preuzimanje linija 7, 12 i 34, nadmetale su se firme Niš ekspres iz Niša i Ariva iz Požarevca, koja je naposletku i ponudila nižu cenu. Zbog toga je prevoženje putnika na “kružnoj” i linijama ka Sarajevskoj i Njegoševoj dodeljeno njima. Za ovu uslugu, građani bi trebalo da plate oko 30 miliona dinara.

Stare i često neispravne FAP autobuse, i MAZ autobus na gas, zameniće autobusi Arive, jer su sa cenom od 149 dinara po km “pobedili” Niš eskspres na nadmetanju održanom u prostorijama Direkcije.

Premda je, kako je rekao direktor Saša Petronijević, na pregovarčki postupak, Direkcija za javni prevozpozvala nekoliko prevoznika, samo dve firme su bile zainteresovane za nadmetanje. Ugovor sa Arivom, koja sada prevozi Nišlije na linijama Bubanj – Donja Vrežina, Čalije – Bubanj, Železnička – Somborska, će trajati do kraja avgusta, kada bi Direkcija trebalo da sklopi novi ugovor, sa firmom koja će dobiti posao preko tendera.

Podsetimo, kružnom linijom, kao i linijama Kalač brdo-Sarajevska i Njegoševa-Donji Komren od jula, kako je odlučila gradska valst, neće voziti autobusi Direkcije za javni prevoz, jer ova služba gasi sektor saobraćaja.

Gradski većnik Igor Vojinović je govorio da je ovako odlučeno zbog toga što je isplativije, jer bi u autobuse gradske službe trebalo da bude uloženo mnogo više para, nego što će koštati da to radi neki drugi prevoznik.

Mnogi autobusi na kružnoj liniji bili su isključeni iz saobraćaja u martu, jer nisu prošli tehnički pregled, a jedan od njih je zbog neispravnih kočnica uleteo u bivšu kasarnu “Bubanjski heroji”. O tome da se građani voze nebezbednim autobusima, rukovodstvo Direkcije – direktor Saša Petronijević i njegov zamenik Nenad Stanković nisu hteli da govore.

Inače, Direkcija je ranije ovog meseca raspisala javnu nabavku, na koju bi trebalo da se jave prevoznici zainteresovani da od 1. septembra, na godinu dana, preuzmu linije 7, 12 i 34. Međutim, na tenderu mogu da se javi prevoznici i sa lošijim autobusima, nego što su bili oni koje je Direkcija koristila dosad.

KOMENTARIŠI