Požarevačka Biblioteka i ove godine obeležava Međunarodni dan pismenosti, 8. septembra, besplatnim upisom svih učenika osnovnih i srednjih škola do kraja 2017. godine.

Ideja o obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja, čija je tema bila ,,Iskoreniti nepismenost”. Na konferenciji je predstavljena inicijativa za proglašavanjem jednog dana u godini Međunarodnim danom pismenosti, kako bi se na taj dan slavilo, ali i upozoravalo na važnost pismenosti na međunarodnom nivou.

Prema UNESCO-ovom “Izveštaju o globalnom monitoringu obrazovanja za sve”, Južna i Jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle (58,6%), a prate ih subsaharska Afrika (59,7%) i arapske države (62,7%). Države s najnižom stopom pismenosti u svetu jesu Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) i Mali (19%). Ovaj izveštaj pokazuje jasnu povezanost između nepismenosti i izuzetno siromašnih država te između nepismenosti i predrasuda o ženama.

Kao dan obeležavanja, odabran je 8. septembar, a UNESKO ga je prvi put proslavio već sledeće, 1966. godine.

KOMENTARIŠI