FOTO: URBAN CITY // B.P.

Od školske 2001/2002. godine škola nosi naziv Požarevačka gimnazija i kao svoj dan obeležava 24. septembar, dan kada je Ukazom kneza Mihaila nastala polugimnazija u Požarevcu.

Ovaj jubilej oblrežen je dan ranije, u petak Svečanom akademijom.

Direktorka Požarevačke gimnazije Danijela Žukovski, istakla je da je ova obrazovna ustanova iako je menjala nazive i promenila sedište 1974. godine, kontinuirano se razvijala, odolevala vremenu i ispisivala istoriju srpskog školstva. Ona je još dodala da je Gimnazija danas savremeno opremljena, modernizovana, digitalizovana škola sa 25 odeljenja, tri nastavna smera, više od 700 đaka i 80 zaposlenih u kojoj se neguju tradicija, stručnost, humanost, interkulturalnost i kvalitet u radu.

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kazao je da su u ministarstvu svesni velikog značaja ove škole za grad, okrug i za obrazovanje u Srbiji.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao da svi požarevljani slave Dan Gimnazije. Gtadonačelnik se osvrnuo i na istoriju ove škole i poznate Požarevljane koji su išli u nju.

“Grad Požarevac će nakon ovih vaših 16 decenija postojanja, nastaviti da osluškuje želje građana i tako i dalje ulagati u infrastrukturu škole. Da bi ovaj grad i Požarevačka gimnazija i nadalje davali sjajne umove Srbiji i svetu, moraju se obezbediti adekvatni uslovi za nastavu. Tim putem smo, prethodno prepoznavši ga kao prioritetnog, krenuli pre jedne decenije, i od tada njime koračamo sve krupnijim koracima. Tu, pored ove škole mislim i na sve ostale obrazovne ustanove sa teritorije grada, kako bi tim ulaganjem obezbedili svima nama lakšu i lepšu budućnost. Ovo kažem zato što ste vi, drage mlade dame i gospodo, oni koji će uskoro odlučivati o sudbini i budućnosti naše zemlje, rekao je Pavlović.

Ovom prilikom su nagrađeni učenici koji su osvojili medalje na takmičenjima kao i odbojkaška ekipa koja je učestvovala na svetskom prvenstvu u Brazilu.

Foto: Urban City / B.P.

Među nagrađenima je bio i Grad Požarevac.

Nakon napada Turaka na Kalemegdansku tvrđavu 1862. godine, najviše je stradao deo grada Savamala. Srpske vlasti su nakon toga prebacili Savamalsku polugimnaziju u Požarevac, u kome je prvo obrazovanje sticao knez Mihailo Obrenović.
Septembra 1862. godine umesto ukinute Savamalske, osnovana je polugimnazija u Požarevcu, a 1888. godine polugimnazija je postala osmorazredna gimnazija.

Kada je 1951. formirana osmogodišnja osnovna škola (OŠ Dositej Obradović), Gimnazija je ustanovljena kao Viša gimnazija. Godine 1954. izišao je prvi broj časopisa „Razvitak“. Ponovo je 1959. godine, pod uticajem aktuelne politike, promenjeno ime u Gimnazija „Jovan Šerbanović“, po nekadašnjem učeniku i narodnom heroju. Godine 1972. Gimnazija napušta susedstvo Saborne crkve i seli se u drugi deo grada, u zgradu Učiteljske škole, gde se i danas nalazi.

Foto: Urban City

Od školske 1977/​78. započeo je eksperiment sa usmerenim obrazovanjem zbog koga, umesto Gimnazije, nastaje Školski centar za usmereno obrazovanje „Jovan Šerbanović“ u kome se školuju učenici na IV i III stepenu stručnosti. Kako ovakva organizacija nastave nije dala očekivane rezultate, deset godina kasnije odustaje se od zajedničkih osnova i učenici se od prvog razreda opredeljuju za određena zanimanja. Polako ipak dolazi do povratka gimnazije kao vrste srednje škole.

Od januara 1989. škola nosi ime Gimnazija „Jovan Šerbanović“, a od školske 1990/​91. postoji kao gimnazija sa društvenojezičkim i prirodnomatematičkim smerom.

Požarevačka gimnazija može se pohvaliti činjenicom da su njeni učenici, između ostalih, bili: Dimitrije Pavlović, srpski patrijarh, dr Pavle Savić dugogodišnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od naših najvećih naučnika svih vremena. Zanimljivo je da je u isto vreme kada je Pavle Savić bio predsednik, funkciju sekretara SANU obavljao dr Radomir Lukić, takođe učenik, jedan od najpoznatijih profesora Pravnog fakulteta u Beogradu. Učenik Požarevačke gimnazije bio je i dr Jordan Pop-​Jordanov, dugogodišnji predsednik Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Učenici Požarevačke gimnazije bili su i: Milena Pavlović Barili, čuvena srpska slikarka, Slobodan Stojanović, poznati srpski pisac i dramaturg, Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik države, Đorđe Marjanović, jedan od naših najpopularnijih pevača pop muzike, Mića Milošević poznati reditelj, jedan od najboljih jugoslovenskih odbojkaša Miodrag Mitić i mnogi drugi.

Gimnazija u Požarevcu danas raspolaže sa 12 klasičnih učionica, kabinetima za fiziku, bilogiju, hemiju i informatiku, salom za fiskulturu, bibliotekom, specijalizovanom učionicom za strane jezike. Školu pohađa više od 700 učenika raspoređenih u 25 odeljenja. Svake godine školu upiše novih 180 đaka. Nastava se odvija u dve smene. 90% učenika nastavlja dalje školstvo.

KOMENTARIŠI