FOTO: URBAN CITY // B.P.

Požarevačka gimnazija proslavlja 159 godina od osnivanja uz program koji traje tri dana. Zanimljivo je da prošle godine ova škola nije priredila program za obeležavanje dana škole (“u nemogućnosti da Dan škole obeležimo paradno”, kako je tada navedeno u pozivu za medije) osim simbolične sadnje drveća u dvorištu škole zbog koronavirusa, a tada je bilo svega 83 slučaja zaraze u celoj Srbiji, po zvaničnim merenjima sa sajta covid19.rs.

Ove godine situacija je nešto drugačija i sa koronavirusom, pa tako na jučerašnjih 7.232 pozitivna slučaja, ova škola će ipak da organizuje trodnevno obeležavanje Dana škole. U pozivu za medije navodi se da će obeležavanje 159 godina Požarevačke gimnazije proteći u skladu sa važećim merama.

Foto: Urban City / B.P.

Danas, prvog dana obeležavanja Dana škole, priređena je likovna kolonija i ženska mini fudbalska liga. U četvrtak je na programu promocija školskog časopisa Razvitak. U petak, Svečanoj akademiji koja je zakazana za podne, prethodiće Filokafe i Drvo generacije.

Od školske 1977/​78. započeo je eksperiment sa usmerenim obrazovanjem zbog koga, umesto Gimnazije, nastaje Školski centar za usmereno obrazovanje „Jovan Šerbanović“ u kome se školuju učenici na IV i III stepenu stručnosti. Kako ovakva organizacija nastave nije dala očekivane rezultate, deset godina kasnije odustaje se od zajedničkih osnova i učenici se od prvog razreda opredeljuju za određena zanimanja. Polako ipak dolazi do povratka gimnazije kao vrste srednje škole.

Od januara 1989. škola nosi ime Gimnazija „Jovan Šerbanović“, a od školske 1990/​91. postoji kao gimnazija sa društvenojezičkim i prirodnomatematičkim smerom.

Od školske 2001/2002. godine škola nosi naziv Požarevačka gimnazija i kao svoj dan obeležava 24. septembar, dan kada je Ukazom kneza Mihaila nastala polugimnazija u Požarevcu.

KOMENTARIŠI