Foto: Urban City // ilustracija

U toku prvih deset dana avgusta ove godine, inspektori Poreske uprave, izvršili su brojne kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja na teritoriji cele Republike, u skladu sa zakonskim propisima koji se odnose na novi model fiskalizacije, a koji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod, saopštila je Poreska uprava u četvrtak.

Od 266 sprovedenih kontrola, 193 su bile bez utvrđenih nepravilnosti, a u 73 objekta nije evidentiran promet preko fiskalnih uređaja (27,44%).

Koristeći napredne metode analize rizika, kao i prednosti savremenih rešenja koje donosi novi sistem fiskalizacije, težište kontrola je, pored ostalog, bilo na kontroli poreskih obveznika na turističkim destinacijama i muzičkim manifestacijama kao i obveznika koji se bave sportskom i rekreativnom delatnošću.

Kontrolisano je i evidentiranje prometa na bazenima i u objektima unutar bazena na Novom Beogradu, Voždovcu, u Zemunu, Dobanovcima, Smederevu i u Požarevcu. U sedam slučajeva utvrđeno je neizdavanje fiskalnih računa za promet roba i pružanja usluga. U svim slučajevima kršenja poreskih propisa, primenjuju se kazne u skladu sa zakonskim odredbama.

KOMENTARIŠI