Foto: Urban City / ilustracija

Poljoprivrednici u Novom Sadu, Subotici i Rači nastavili su proteste nezadovoljni ponudom koju su dobili od predstavnika vlasti.

U Novom Sadu blokirana je ulica kod zgrade pokrajinske Vlade i deo puta ka Vardinskom mostu, dok subotički poljoprivrednici nastavljaju protestno okupljanje ispred Gradske kuće.

Ratari su parkirali oko 80 traktora u Štrosmajerovu ulicu u centru Subotice koja je prohodna za saobraćaj.

Planiraju da tokom dana pokrenu mehanizaciju kako bi kroz polusatne protestne vožnje podržali zahteve nezadovoljnih vojvođanskih paora. Od lokalne samouprave traže pomoć zbog suše, javlja dopisnik RTS-a.

I poljoprivrednici iz Rače, koji su juče ujutru traktorima blokirali saobraćaj ispred opštine i Karađorđevu ulicu, nastavili su protest.

Tokom noći, kako kažu, pridružili su im se ratari iz Jagodine i Batočine.

Najavili su da će ih danas primiti predsednik opštine Rača Nenad Savković, od koga očekuju da posreduje u pregovorima sa Vladom Srbije.

Poljoprivrednicima je ponuđena otkupna cena za suncokret od 535 evra, a oni traže 700 evra po toni. Nakon toga blokirali su raskrsnicu kod Banovine, Varadinski most i Jevrejsku ulicu u Novom Sadu.

Vladi su poslali nove zahteve i još čekaju odgovor, izjavio je predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika u Srbiji Radoslav Adamović.

Precizira da je reč o sedam već postojećih zahteva, koji su izmenjeni u smislu preciznijeg definisanja i traženja garancija.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić kaže da je jedan od osnovnih zahteva veća cena ulja, a da se država bori da reši problem.

Vlada je ukinula zabranu izvoza ulja, akcize na derivate smanjila je 10 odsto.

KOMENTARIŠI