Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Američka kompanija Actnano planira da osigura trajno čiste karoserije, očisti prozore automobila od kondenzacije te zaštiti presvlake i elektroniku od prljavštine novom formulom nanopremaza, navodi Revija HAK.

Prozirni nanofilm može da prekrije celi automobil poput druge kože. Premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima efekat samočišćenja.

Za otprilike dve godine pranje automobila moglo bi da postane suvišno s proizvodom koji Actnano zove nanoGUARD, barem tako tvrde pronalazači.

Nanosloj bi mogao da zaštiti senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snega i leda, što je izuzetno važno za funkcionisanje sistema aktivne bezbednosti.

Actnano svoje premaze želi da ponudi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu fotelja, tepiha… Kompanija takođe veruje da može da ponudi vodootporne mobilne telefone i USB memorije i slušalice otporne na znoj.

Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može da se nanosi direktno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne spojeve fluora i halogena.

Predobro da bi bilo istina?

Vreme će pokazati, BMW i Porsche su kupili učešće u Actnanu, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namere i insajderske informacije.

KOMENTARIŠI