Šest stvari koje treba da znate o petku 13.

Šest stvari koje treba da znate o petku 13.

Od kad je sveta i veka, postoji i sujeverje. Za 13. dan u mesecu koji se zadesi da je petak mnogi smatraju da je najnesrećniji datum u godini.

Zahvaljujući nizu događaja koji su se desili na petak 13. a prvenstveno brojnim neutemeljenim verovanjima, mnogi smatraju da je u pitanju dan koji je proklet i posvećuju posebnu pažnju izbegavanju nesreća ukoliko se dan i datum poklope. Evo šest stvari koje treba da znate o ovom ozloglašenom danu.

Smatra se da ovo sujeverje datira od Isusove poslednje večere, na kojoj je bilo 13 ljudi, veče pre njegove smrti, koja je održana u petak, a da je Juda bio 13. gost.

Strah od petka 13. toliko je rasprostranjen da su psihijatri fobiju od ovog datuma nazvali paraskavedekatriafobija.

Američki filmski serijal Petak 13. koji u fokusu ima tragična dešavanja na ovaj ozloglašen dan već više od četiri decenije privlači pažnju publike. Do sada je snimljeno 12 delova i brojni ljubitelji jedne od najuspešnijih filmskih franšiza sa nestrpljenjem iščekuju „baksuzni“ nastavak.

Tokom jedne godine, najmanje jednom dešava se da 13. dan u mesecu padne u petak, dok je moguće da se u istoj godini zadese i tri ozloglašena petka. Tokom 2023. godine januar i oktobar imaju petak 13.

Uprkos verovanju da je reč o baksuznom danu, pojedine statistike pokazuju da se na petak 13. dešava manje nesreća jer su ljudi, iz straha od nesreće, pažljiviji.

Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka 13. izgubi više od milijardu dolara, zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.

KOMENTARIŠI