Požarevački mediji kroz “sito i rešeto” statistike

Požarevački mediji kroz “sito i rešeto” statistike

Portali i Facebook stranice već nekoliko godina uzimaju primat u načinu informisanja građana Požarevca i okoline u odnosu na tradicionalne medije kao što su radio, televizija i novine.

Urban City u poslednje dve i po godine prati statistiku portala i Facebook stranica na nedeljnom nivou. Za pomenuti vremenski period otvoreno je više Facebook stranica i portala koji rade ili ne rade svoj posao, ili jesu ili nisu registrovani u APR-u kao mediji. Ono što bi bar trebalo da bude bitno je uticaj na javnost, kao i broj poseta, broj prodatih preimeraka novina i sl, kako bi uopšte neki medij mogao da deli medijsku pogaču kroz statistiku, ali i novac iz budžeta na lokalnom, regionalnom, ili republičkom nivou.

Ono što se proteklih godina, ali i kroz pojedine konkurse u 2019. godini ispostavilo je da se kroz konkursnu dokumentaciju ne traži da određena firma koja konkuriše za sufinansiranje medijskog projekta uopšte i postoji, tj. da račun nije blokiran i sl. Takođe u konkursnim dokumentacijama ne postoji merilo da li određeni medij ima bilo kakav uticaj na javnost, jer se dokument o čitanosti, gledanosti, slušanosti ne mora dostaviti, pa je tako moguće da za lokalni/regionalni konkurs učestvuje medij koji je stotinama kilometara daleko od grada ili opštine koja raspisuje konkurs i nema vidljivost/slušanost/čitanost u tom regionu. Takođe ono što je u poslednje vreme pravi “hit” među konkursima je da firma, ali i medij bude registrovan u toku konkursa, što budi sumnju da se sve dogovara i sve unapred zna, tako da svi ti konkursi nemaju baš nikakvog smila, ili možda baš imaju, zavisi za koga.

Nastaviće se…

U nastavku pogledajte statistiku web portala u Požarevcu tokom februara meseca, zaključno sa 25. februarom 2019. godine, ali i brojem pratilaca i zalaganjem na Facebook-u (komentari, deljenja, reakcije) na užarenom medijskom nebu u Požarevcu.

Posete web portala u Požarevcu, 5 najčitanijih / Fabruar 2019.
Posete web portala u Požarevcu, od 6. do 9. mesta po čitanosti / Februar 2019
Uporedni grafikon na dnevnom nivou tokom mesec dana
Medijske Facebook stranice u Požarevcu

*Web Portal radiopozarevac.rs nije uzet u obzir statistike, jer će statistika biti dostupna tokom marta 2019. godine. Izvor podataka (Google analytics/SimilarWeb) sadrži čist broj pregleda bez botova, indeksiranja i raznih drugih sajtova koji se bave statistikom. Gradski sajt pozarevac.rs uzet je u obzir iako nije medij, jer ostvaruje zavidan broj pregleda. Statistika Similar web razlikuje se u odnosu na Alexa Rank koji u obzir najviše uzima  “Bounce Rate” i broj pregledanih stranica po jednoj poseti, pa je tako po toj statistici boom93.com prvi na google.rs po određenim ključnim rečima u odnsou na druge požarevačke medije, Urban City Web portal po toj statistici je na drugom mestu.

 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI