Požarevački Narodni muzej gostuje u kragujevačkoj gradskoj galeriji

Požarevački Narodni muzej gostuje u kragujevačkoj gradskoj galeriji

Foto: Urban City // arhiva

Narodni muzej iz Požarevca od 14.10. do 8.11.2021. godine gostuje izložbom „Izbor dela iz legata Miodraga Markovića“ u kragujevačkoj gradskoj galeriji Mostovi Balkana.

Ovo je 3. grad kako se ova vredna zbirka odnosno njen deo predstavlja izvan svog sedišta – 1997. g. postavka se preselila na kratko u Valjevo, a 2012. u Beograd. Gostovanje u Kragujevcu predstavlja priliku da se što više ljudi upozna ne samo sa umetničkim blagom koje Požarevac ima, već i sa pojavom legatorstva kao vidom dobročinstva koji je predstvaljao prelazak privatnih kolekcija u vlasništvo kulturnih institucija dobrom voljom i željom onih što su darivali. Autor izložbe je Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu.

Miodrag Marković, rođeni Požarevljanin, diplomata i mecena, je onaj koji je darivao svom gradu vrednu umetničku zbirku, svoju biblioteku sa posvetama i nešto ličnih predmeta. Miodrag N. Marković rođen je u Požarevcu 1897. godine. Osnovnu školu i šest razreda gimnazije završio je u Požarevcu. U Prvom svetskom ratu, krajem 1914. godine, prijavio se kao dobrovoljac. Sa srpskom vojskomprešao preko Albanije, nastavio školovanje u Nici, gde je završio veliku maturu. Pravni fakultet završava u Remsu, a u Londonu ekonomsko-političku školu. Sa nepunih dvadeset i sedam godina postaje pripravnik pri Ministarstvu inostranih dela Kraljevine Jugoslavije, da bi posle Drugog svetskog rata nastavio karijeru u Ministarstvu inostranih poslova Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Diplomatska praksa podrazumevala je stalnu promenu mesta boravka: Pečuj, Bratislava, Tirana, Ankara, Berlin, Njujork… Penzionisan je 1964. godine. Umro je 1969. godine.

Umetnička zbirka broji 45 dela od 22 autora, u Kragujevcu je napravljen izbor u vidu 18 radova istaknutih umetnika koji su se formirali u periodu između dva svetska rata. U biografijama međuratnih autora dolazi do izražaja školovanje u tadašnjim velikim umetničkim centrima, kao što su Minhen, Pariz, Budimpešta i Prag, pa čak i učešće u likovnom životu pomenutih centara. Autori iz poklon-zbirke Miodraga Markovića pripadaju različitim pravcima i poetikama zastupljenim u trećoj i četvrtoj deceniji prošlog veka.

Preovladavaju tada aktuelna umetnička strujanja u vidu kolorističkog ekspresionizma čiji su zastupnici Bijelić, Konjović, Petrović, Ličenoski, kao i poetski realizam i intimizam kojim su najviše zaokupljeni Čelebonović, Radović, Milosavljević, Tabaković i Gvozdenović.

Legat Miodraga Markovića čini stalnu istorijsko-umetničku postavku Narodnog muzeja u Požarevcu na kojoj se može videti, pored likovnih dela pomenutih autora, i vitrina sa knjigama sa posvetama Miodragu Markoviću, kao i deo njegovih ličnih predmeta i fotografija.

KOMENTARIŠI