Požarevački vodovod pod lupom istražnih organa

Požarevački vodovod pod lupom istražnih organa

Foto: Urban City / B.P.

Požarevačko komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” od početka jula je pod lupom istražnih organa zbog navoda o neispravnoj pijaćoj vodi u zgradama lokalne saobraćajne policije i šećerane, sve zahvaljujući pravovremenoj prijavi uzbunjivača Darka Nenadića, inače zaposlenog u tom preduzeću.

Nenadić je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u Požarevcu u kojoj je optužio direktora „Vodovoda“ Aleksandra Dimitrijevića da je „naredio ili u najmanju ruku dozvolio” eksploataciju vode sa vodoizvorišta „Meminac” koja je hemijski i mikrobiološki neispravna, navodi sajt “Pištaljka”.

Uzbunjivač je samoinicijativno početkom juna uzeo uzorke vode iz čajne kuhinje stanice saobraćajne policije u Požarevcu koje je odneo nadležnom Zavodu za javno zdravlje u tom gradu. Kako Nenadić u prijavi navodi, rezultati su pokazali da je voda zdravstveno nebezbedna zbog povišenog prisustva fekalnih bakterija i nitrata.

Osim iz zgrade policije, uzbunjivač je uzeo i vodu iz portirnice šećerane i rezultati su bili slični – utvrđen je nedozvoljen nivo nitrata.

Nenadić objašnjava da je još 2001. godine vodoizvorište „Meminac” zatvoreno rešenjem Ministarstva zdravlja baš zbog visokog prisustva ovih materija.

Posle Nenadićeve prijave, policija i tužilaštvo su munjevito reagovali i istog dana zamenica javnog tužioca Vladanka Pantić poslala je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja od Zavoda za javno zdravlje Požarevac i da u slučaju potrebe izvrše nova uzorkovanja vode.

Opširnije OVDE.

KOMENTARIŠI