Požarevačko Udruženje građana „Jovan Dragašević – baština epoha“ POČINJE SA RADOM

Požarevačko Udruženje građana „Jovan Dragašević – baština epoha“ POČINJE SA RADOM

Nekoliko meseci nakon osnivačke skupštine, udruženje građana: „Jovan Dragašević – baština epoha“ zvanično kreće sa radom, uz odobrenje i podršku potomaka čoveka čije nosi ime.

Udruženje je osnovano sa ciljem promocije kulturne baštine, naročito na teritoriji Braničevskog okruga. Delovanje udruženja će biti bazirano na entuzijazmu članova, ali isključivo putem naučnih metoda.

Udruženje je dobilo naziv po nepravedno zaboravljenom velikanu, rođenom Požarevljaninu, akademiku Jovanu Dragaševiću; profesor geografije u Artiljerijskoj školi, pionir srpske arheologije, oficir, počasni general, jedan od osnivača Srpskog arheološkog društva, utemeljivač turizmologije u Srbiji, veliki prijatelj čuvenog Đure Jakšića, a nadasve pesnik.

Naučna multidisciplinarnost koja je krasila rad Jovana Dragaševića će biti putokaz u radu udruženja. Jedan od glavnih ciljeva udruženja je da pokuša da osvetli polja kulture i kulturne baštine, kao i humanističkih, a specijalno nauka koje se bave prošloću i tekovinama ljudske civilizacije, nad kojima se nadvio mrak zaborava, manjak interesovanja i pseudo-nauke.

Članovi će se oslanjati najpre na sopstvene resurse, a kasnije i na pojedince i udruženja slične provinijencije, kako bi pre svega građanima približilo sve ono što čini kulturnu baštinu Braničevskog okruga, i cele Srbije tako bogatom. U planu su saradnje sa institucijama ne samo kulturnog i naučnog miljea. Udruženje će sprovesti istraživanja, predavanja i stručne skupove, izložbe i ekskurzije, kreirati multimedijalne sadržaje itd. Svi zainteresovani se mogu informisati o radu udruženja putem sledećih linkova:

https://www.facebook.com/bastinaepoha

https://jovandragasevicbastinaepoha.blogspot.com

https://twitter.com/EpohaJovan

Kontakt mogu ostvariti putem maila: bastinaepoha@gmail.com

 

KOMENTARIŠI