TETRIS slavi 35. rođendan

TETRIS slavi 35. rođendan

Pre 35 godina, programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauke Aleksej Pažitnov na računaru “Elektronika 60” pokrenuo je prvu verziju Tetrisa, i time ušao u istoriju kompjuterskih igara.

Inspirisan dečjom slagalicom, Aleksej je dizajnirao sedam četvrtastih elemenata (tetrade / tetromini) koje su se, jedan za drugim, prepuštene virtuelnoj gravitaciji, slagale jedna preko druge, u nameri da se nagomilaju do plafona.

PC verzija, za čiju implementaciju su zaslužni Dmitrij Pavlovski i Vadim Gerasimov, sa istog instituta, ubrzo je stigla do Budimpešte, gde se pojavila na radaru britanske softverske kuće Andromeda. Početni pregovori oko autorskih prava su propali, ali ih je ta kompanija, bez obzira na odsustvo dozvole autora, prodala američkoj firmi Spectrum Holobyte.

Među vlasnicima IBM PC računara širom Amerike igra ubrzo postaje veoma popularna. Kada je 1987. godine, Andromeda konačno dobila licencu, svoje verzije dobijaju i Amiga i Atari. Do 1989. godine, nekoliko različitih kompanija je polagalo pravo na proizvodnju i distribuciju igre na gotovo svim tadašnjim platformama.

Do tada je i Vlada SSSR-a došla po svoj deo kolača, i delimično je uspela da ga obezbedi. Prava za kućne konzole koje nisu proizvedene u Japanu, pripala su Atari Gamesu, dok su prava za ručne konzole pripale Nintendu.

Atari je ovaj sporazum prekršio, počevši sa distribucijom igre TETЯIS: The Soviet Mind Game namenjene NES konzoli. Pošto se radilo o japanskom uređaju, epilog spora je bila presuda u korist Nintenda, koji je time osvojio i ta prava.

Sam autor Tetrisa se, nakon okončanja Hladnog rata, preselio u SAD, gde je 1996. godine osnovao “Tetris Company”, ne bi li i sam video neku korist od svog rada.

Za razliku od vodoinstalatera, koji uvek kreće od iste pozicije, i koji, uprkos jednostavnom gejmpleju zahteva solidnu minutažu da se dovrši, u Tetrisu se jednako uživa bez obzira da li se igra par minuta ili par sati. Upravo to je faktor koji ga je činio savršenim za Game Boy, koji je umnogome odgovoran za planetarni uspeh igre, piše Svet kompjutera.

Igra je kod nas bila izuzetno popularna devedesetih godina prošlog veka, kada se Brick Game i njegove kopije nisu ispuštale iz ruku.

Tetris je do danas prodat u preko 170 miliona primeraka, što je rezultat koji je jedino Minecraft (176) uspeo da nadmaši. Nema sumnje da će ova slagalica i dalje biti popularna, jer prema rečima Henka Rogersa, koji je igru Nintendu i predložio:

“Ako ekran ima dovoljno tačaka da ga prikaže, Tetris će biti na njemu!“.

KOMENTARIŠI