Požarevljani došli do daha, ali ovo je samo kratak predah od tropskih...

Požarevljani došli do daha, ali ovo je samo kratak predah od tropskih vrućina!

Osetno zahlađenje u naredna dva dana samo će biti kratak predah od tropskog talasa koji će pratiti Srbiju, ali i Braničevski okrug sve do polovine avgusta.

Na području Srbije juče se vreme izmenilo za samo nekoliko časova. Od vrelih i sušnih dana, dočekali su nas izraženi pad temperature, i to od 10 stepeni, pljuskovi, olujna kiša i grad.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za danas i sutra, zbog promene temerature, ali i zbog količine padavina koje nas očekuju.

Pljuskovi će obići celu Srbiju

– Pljusak praćen gradom biće lokalna pojava, ali će obići celu Srbiju. Pojaviće se na severu i zapadu već u toku noći, a u toku dana na istoku i jugoistoku zemlje. Od srede će pljuskovi, praćeni grmljavinom, biti učestali u južnim krajevima. Osveženje će trajati do vikenda, kada nas očekuje novi vreo talas – kaže Slobodan Sovilj iz RHMZ-a.

Poljoprivrednici, koji su najviše trpeli teret sušnog perioda, mogu samo nakratko da odahnu.

– Svaka količina padavina je dobrodošla, ali teško da će nekoliko kišnih dana nadomestiti sušni period koji je iza nas – dodaje Sovilj.

U Požarevcu je temperatura pala sa 39 na 22 stepena.

Već za vikend će se ponovo uspostaviti toplo vreme, a vreli dani, sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, očekuju se sve do sredine avgusta.

Nakon toga, kako objašnjavaju iz RHMZ-a, temperatura će postepeno padati, a vreme će biti nestabilno, lokalno sa pljuskovima i grmljavinama, a u tom periodu očekuju se i vremenske nepogode, praćene olujnim vetrom i gradom.

Muka za astmatičare ali i za zdrave

Velika promena u temperaturi nepovoljno će uticati na pojedine građane.

– Promena vremena će loše uticati na astmatičare i hronične bolesnike zbog oscilacija u vazdušnom pritisku. Međutim, zahlađenje pozitivno utiče na psihijatrijske bolesnike ali i na relativno zdrave osobe, koje mogu da očekuju prestanak hroničnog umora i osećaj iscrpljenosti – rekla je Nada Macura, portparolka Hitne pomoći i dodala da u narednom periodu ipak očekuje povećan broj intervencija.

KOMENTARIŠI