Požarevljani osvojili Olimp!

Požarevljani osvojili Olimp!

Olimp (grč. Όλυμπος) je najviša planina u Grčkoj.

Najviši vrh Mitikas (2917. metara nadmorske visine) je ujedno i drugi najviši vrh na Balkanu. Na grčkom jeziku Olimp znači „Svetla (planina)”. Nalazi se između dve periferije Makedonije i Tesalije, a iznad sela Litohora, na oko 50 km severno od Larise.

Planina Olimp je poznata po vrlo bogatoj flori, možda najbogatijoj u Evropi, sa nekoliko endemskih vrsta biljaka. Od 1983. godine se nalazi pod zaštitom UNESKO-a.

Vrhovi

Najviši vrh planine Olimp je Mitikas (2.917), što na grčkom znači „nos“. Uz njega se svojom visinom izdvajaju: Skolio (2.911), Stefani (2.909) i Skala (2.866) koja predstavlja malu zaravan i poslednje mesto za odmor iznemoglim planinarima koji se odatle upućuju ka Mitikasu ili Skoliju. Na Olimpu ima 46 vrhova viših od 2.000 i 47 viših od 1.000 metara nadmorske visine.

Osvajanje

Prvi zabeleženi pokušaj da se izađe na vrh planine bogova odigrao se 1862, ali tada Hajnrihu Bartu, čuvenom istraživaču, nije pošlo za rukom da se popne na sam Mitikas.

Ljudska noga je na vrh Olimpa kročila tek pedesetak godina kasnije 02.08.1913. Ekspediciju su tada sačinjavali Hristos Kakalos, Frederik Bojson i Danijel Bojd Bovi.

Mitologija

U grčkoj mitologiji, planina Olimp je dom dvanaest olimpijskih bogova, najvažnijih bogova grčkog Panteona. Grci su smatrali da je na Olimpu sagrađen kristalni dvorac u kome obitavaju bogovi. On je takođe duhovna analogija „Gornjeg sveta“ šamanske kosmologije.

Kako navode na svom fejsbuk profilu, u utorak su u 7 časova i 6 minuta krenuli u pohod ka vrhu grčke planine Olimp i popeli se u 09.20h na vrh Mitikas koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2917 metara.

Za povratak nazad trebalo im je nešto manje od 8 časova na nadmorsku visinu od 0 metara.

KOMENTARIŠI