U ovu avanturu i obaranje ličnog rekorda u planinarenju, Aleksandar je krenuo 10. februara odmah nakon ponoći. Pripremljeni po svim običajima koji podrazumevaju jedan ovakav podvig, krenuli su ka samom krateru Kilimandžara, odnosno „Gillmans Point” sedlu, koje se nalazi na 5.700 metara nadmorske visine i do koga se dolazi uz čeone lampe, strmim liticama i kroz vulkanski pepeo.

Dočekala ih je izuzetno niska temperature, tog jutra bilo je – 20 stepeni celzijusa i pratila ih je sve do izlaska sunca na „Stella Point” koja se nalazi na svega 30 minuta trekinga od „Gillmans Point” i predstavlja mesto sa koga se može videti najlepši izlazak sunca na svetu, što su Aleksandar i Mladen uspeli da dočekaju i ovekoveče.

– Ubrzo nakon izlaska sunca, koje menja drastično temperaturu u svega -5℃ za 45 minuta, nastavili smo put dalje ka našem krajnjem odredištu, krećući se fascinantnim obodom kratera Kibo, odnosno nama poznatijem kao Kilimandžaro. „Stella Point” se nalazi na visini od 5.756 metara nadmorske visine i nakon par trenutaka i uskih vulkanskih procepa, imali smo priliku da vidimo fantastičan i veličanstven Uhuru Peak najviši vrh Afričkog kontinenta i jedan od sedam svetskih vrhova (7 Summits), koji se nalazi na visini od 5.895 metara. Tamo je slaba koncentracija kiseonika, svega 48,35 odsto, piše Aleksandar u svom dnevniku.

Potom su nastavili put ka Uhuru Peak i u petak 10. februara, u 8 sati i pet minuta, ovaj dvočlani tim izlazi uspešno na najviši vrh Afričkog kontinenta i najveću samostojeću planinu na svetu, kao i jedan od tri najveća svetska vulkana.

Tri ekipe na Uhuru vrhu

– Osećaj postaje neopisiv, zajedno sa timom REI iz SAD , zatim Muhamet timom iz više zemalja zapadne Azije i ekipom Ortega iz Wellsa, proslavljamo i shvatamo da smo postigli svoj cilj, ostvarili san, oborili rekorde i postavili sebi nove ciljeve za sledeću godinu, oduševljeno navodi Aleksandar.

KOMENTARIŠI