POŽAREVLJANINU dodeljena filmska nagrada!

POŽAREVLJANINU dodeljena filmska nagrada!

Požarevački filmski kritičar Goran Jovanović dobitnik je ovogodišnje nagrade “Tori Janković”, koju dodeljuje KRAF – Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma, za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.

U obrazloženju odbora za dodelu nagrade koju organizatori KRAF-a dodeljuju uz pomoć i podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Niša, kaže se: “Doprinos Gorana Jovanovića filmskoj umetnosti je višestruk i multimedijalan. Osim velikog broja filmskih kritika u dnevnim novinama i časopisima, objavio je i više knjiga o filmu: Američki biskop, Zlatna dekada: britanski film devedesetih, Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije i Ruski film postsovjetske ere.

Osnivač i dugogodišnji selektor Festivala muzičkog filma – FEMUF, koji se održava u Centru za kulturu Požarevac. Goran Jovanović se bavi i književnim radom – objavio je romane Histerija i Euforija. Dobitnik je Povelje Kulturno-prosvetne zajednice za izuzetan doprinos kulturi grada Požarevca.

Primer Gorana Jovanovića pokazuje da se mogu postići značajni rezultati u oblasti filmske umetnosti i van glavnog grada ili regionalnih centara, ukoliko je čovek dovoljno posvećen svom radu i obavlja ga na kvalitetan način.”

Nagrada koja nosi ime značajnog srpskog reditelja Torija Jankovića uručena je Goranu Jovanoviću na otvaranju KRAF-a, koji se ove godine održavao po deseti put od 25. do 29. oktobra u kragujevačkom Domu omladine.

KOMENTARIŠI