Tim su činili Dijana Vrhovac, Miroslav Trivić, Dijana Arsenić, Jasna Maletić, Marko Vranić, Jovana Bogojević, David Novaković iz Srbije i Slovenac Andrej Bitežnik.

Ekspedicija je za svega nekoliko dana prošla put od prelepih morskih prizora, do planinskih vrhova gde se suočila sa ekstremnim hladnoćama, temperaturi i do minus 30 stepeni Celzijusa i smrtonosnim opasnostima.

Na putu do Mon Blana ekspedicija je osvojila i najviši vrh Italije Gran Paradizo visok 4.061 metar.

Foto: Privatna arhiva / Mon Blan

Osmočlana ekspedicija uverila se da je fraza da je Uspon na Mon blan „hod između života i smrti“ mnogo bliža istini nego što to ljudi misle.

Na prvom planinskom domu (3.187) metara dočekala ih je loša prognoza, vetar na vrhu duvao je brzinom 70 km na čas zbog čega su morali sačekati dva dana. Krenuli su ka drugom planiskom domu De Guter na visini od 3.863 metra i usput su naišli na tragove krvi planinara koji je prethodni dan pao sa stene i poginuo, a treba reći da ovom usponu postoji deo od 1000 metara gde bukvalno morate savladati penjanje uz stene, navodi jedan član ekspedicije.

Foto: Privatna arhiva / Gran Paradizo

Dolazak na De Guter bio je  takođe pun neprijatnih iznenađenja. Smeštaj po osobi izosio je 85 evra, a pritom osmočlana ekspedicija dobila je sobicu sa samo četiri kreveta.

– Kada se popnete na vrh zaboravite sve ono što je bilo teško na putu jer raskošnu lepotu je zaista teško opisati rečima. Ja sam se popela i na Elbrus najviši vrh Evrope (5.642) koji je viši od Mon blana ali je mnogo lakši za penjanje ali „Bela planina“ je nešto zaista posebno – tvrdi alpinista Dijana Vrhovac.

KOMENTARIŠI