Foto: Urban City // B.P. / arhiva

Pozivi za glasanje na izborima 17. decembra moraju biti dostavljeni do ponedeljka u ponoć, a zakon propisuje da birači moraju da dobiju obaveštenje o danu i vremenu glasanja, ali nisu u obavezi da obaveštenje o glasanju ponesu na biračko mesto, jer su za glasanje dovoljni lična karta ili pasoš.

U Srbiji se 17. decembra održavaju parlamentarni izbori, pokrajinski izbori i lokalni izbori u 65 gradova i opština, u Požarevcu i Kostolcu glasa se samo za parlament, dok će lokalni izbori biti održani na proleće 2024. godine.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana.

Na izborima za poslanike Skupštine Srbije nadmeće se 18 izbornih lista.

Za 250 mesta u parlamentu bore se liste „Aleksandar Vučić – Srbija protiv nasilja“, „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje“, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“, „Savez vojvođanskih Mađara – Za našeg predsednika“, „Srbija protiv nasilja“ i „Usame Zukorlić – Zjedinjeni za pravdu“.

Nadmeću se i liste „SDA Sandžak – Dr Sulejman Ugljanin“, „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“, „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, „Saša Radulović – Boris Tadić – Ana Pejić – Dobro jutro Srbijo“, „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“, „Mi – glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović“, „Srbija na zapadu“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“ i „Albanska demokratska alternativa“.

KOMENTARIŠI