Foto: APR

Isključivo elektronski, s obzirom na to da poslednjih šest meseci privredna društva mogu samo tako da se registruju u Agenciji za privredne registre, tako je osnovano 4.062 preduzeća. Odredba Zakona o postupku registracije putem portala stupila je na snagu 17. maja ove godine.

Unapređeni portal omogućuje podnošenje registracione prijave za osnivanje svih formi privrednih društava uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata, plaćanje naknade za registraciju putem platne kartice, kao i dostavljanje odluke registratora u formi elektronskog dokumenta.

„Elektronski način registracije skraćuje vreme pripreme dokumentacije i pojednostavljuje postupak registracije, a podnosioci prijave ne moraju da donose dokumentaciju na šalter ili da je šalju putem pošte” ističe APR. „ Takođe, s obzirom da je iznos naknade za elektronsku registraciju niži u odnosu na visinu naknade za registraciju u papirnoj formi, smanjeni su i troškovi elektronske registracije”.

Agencija je elektronsku registraciju privrednih subjekata uvela još 2018. godine, kada je omogućeno takvo podnošenje prijave za osnivanje preduzetnika i jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću (DOO), a od 2019. godine i višečlanog DOO-a. Korisnicima je tada ostavljena mogućnost izbora između dva načina registracije – u papirnoj ili elektronskoj formi, ali se za ovaj drugi način opredeljivao mali procenat korisnika.

„Tako je u periodu od 1. januara do 17. maja ove godine, putem elektronske prijave osnovano svega 367 privrednih društava, dok je od uvođenja obavezne elektronske registracije 17. maja broj elektronski osnovanih društava povećan čak jedanaest puta”, dodaju u APR. „U 2022. godini elektronskim putem je registrovano 3.765 preduzetnika, dok je u ovoj godini, zaključno sa 17. novembrom, osnovano 5.615 preduzetnika”.

KOMENTARIŠI