Pre 25 godina poslat prvi SMS, autor o monumentalnom događaju

Pre 25 godina poslat prvi SMS, autor o monumentalnom događaju

Na današnji dan, pre 25 godina, poslata je prva poruka sa mobilnog telefona, a njen autor - britanski stručnjak za softver Nil Papvort - kaže da, kada je poslao prvi SMS nije imao predstavu da je se radi o "monumentalnom događaju"

Na današnji dan, pre 25 godina, poslata je prva poruka sa mobilnog telefona, a njen autor – britanski stručnjak za softver Nil Papvort – kaže da, kada je poslao prvi SMS nije imao predstavu da je se radi o “monumentalnom događaju”.

U SMS-u poslatom 3. decembra 1992. godine pisalo je “Srećan Božić”, a Papvort, koji sada živi u Kanadi, ispričao je za rusku agenciju TAS S da mu je u vreme kada je radio za kompaniju Sema Grup u Velikoj Britaniji dodaljen SMS projekat koji je rađen u partnerstvu sa jednim od njihovih klijenata, kompanijom Vodafon.

Prema njegovim rečima, svrha projekta bila je da omogući korisnicima da imaju samo jedan uređan kod sebe, a ne da nose telefon za pozive i pejdžer za tekstualne poruke.

“Čuo sam da su neki ljudi navikli da nose dva uređaja, telefon i pejdžer, i da će im ova tehnologija omogućiti da sa sobom nose samo jedan uređaj, telefon”, rekao je Papvort.

Papvort je rekao da, nakon što su završili testiranje unutar kompanije, on se dobrovoljno prijavio da bude deo tima koji će otići u kancelariju Vodafona, instalirati softver i pomoći im da ga testiraju.

Posle nekoliko meseci testiranja, od njega je, dodao je, traženo da pošalje prvu poruku i dokaže da servis radi.

Papvort je rekao da tada nije imao predstavu da je to bio “monumentalni događaj”, kao što to sada znamo.

“Samo sam mislio da je to bio još jedan dan u kancelariji! Kada je došlo vreme, ukucao sam broj mobilnog telefona prijemnika i poruku ”Srećan Božić” u kompjuter i poslao je. Istorija je promenjena!”, rekao je Papvort.

KOMENTARIŠI