Foto: Pixabay // ilustracija

U poređenju sa usponom društvenih mreža i aplikacija za slanje poruka poput WhatsAppa, Messengera i Telegrama, izgleda da je komuniciranje SMS porukama nakon 30 godina na zalasku, ali ono ipak nije nestalo s naših telefona.

Prvi SMS u istoriji, koji je poslao operator Vodafone 3. decembra 1992. godine, primio je radnik te kompanije Ričard Džarvis, a sastojala se od 15 znakova: “Merry Christmas” (Srećan Božić). SMS je svojom jednostavnošću uneo revoluciju u komuniciranje.

“To je tehnologija evropskog porekla”, podsetio je za AFP Mark Antoan Dupoa, sin francuskog inženjera Filipa Dupoa koji se smatra jednim od pronalazača GSM-a, mobilne mreže 2G koja je omogućila uspon SMS-a krajem 1990-ih.

Ograničene na 160 znakova, zbog čega su korisnici razvili poseban i ponekad kriptičan jezik poput osmeha od znakova za interpunkciju, SMS-ovi se danas razmenjuju u neograničenom broju obogaćene fotografijama, video porukama i drugim multimedijalnim sadržajima.

Korišćenje je u stalnom padu

Međutim, tada je u Francuskoj “jedna SMS poruka stajala jedan franak”, rekao je Žan Mišel Ue, telekomunikacijski stručnjak u konsultantskoj kompaniji BearingPoint.

“To je kao da svaki tvit danas košta 15 evrocenti.”

Iako su bile veoma popularne na početku 2010-ih, posebno za čestitanje Nove godine, korišćenje SMS-a u stalnom je padu. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu broj upućenih SMS-ova u poslednjih deset godina se smanjio četiri puta, po podacima Ofcoma, britanskog telekom regulatora.

Uspon slanja poruka preko interneta

Glavni razlog za to je uspon društvenih mreža (Facebook, Snapchat, Instagram) i posebno aplikacija za slanje poruka kao što su WhatsApp, Messenger, iMessage, Viber i Telegram, koje izbegavaju roaming korišćenjem interneta, a uz to su mlade naraštaje pridobile inovacijama poput kreiranja grupa za razgovor i potvrda da je poruka pročitana.

U Aziji, pak, veliku popularnost imaju aplikacije WeChat (Kina), Line (Japan) i KakaoTalk (Južna Koreja). U uzrastu od 16 do 24 godina korišćenje tih aplikacija je poraslo za dana 53,73 odsto, dok je korišćenje SMS-a palo za 29 procenata, po istraživanju evropskih regulatora za elektronsku komunikaciju (BEREC) objavljenom 2021. godine.

SMS ipak nije još poražen u nekim delovima sveta, poput Nigerije, najmnogoljudnije države u Africi. Godine 2021. tu je bilo poslato gotovo 10 milijardi SMS poruka, 15 posto više nego godinu dana pre, po izveštaju Nigerijske komisije za komunikacije.

“SMS-ovi su jedan od dva moguća obavezna kanala za upozoravanje stanovništva” na prirodne katastrofe, industrijske nesreće, zdravstvene krize i terorizam, istaknuo je Mark Antoan Dupoa, poput francuske usluge FR-Alert.

Drugi dokaz vitalnosti SMS-a su porast promotivnih poruka i poruka o izvršenju neke transakcije, koje bi 2023. u svetu trebale da ostvariti više od 50 milijardi američkih dolara prihoda, po procenama konsultantske kompanije Juniper Research.

A SMS-ovi su povezani s plaćanjima, poznate javnosti preko televizijskih igara ili dobrotvornih akcija, “imaju isto tako potencijal za razvoj kao digitalni kanal za mobilna plaćanja u zemljama u razvoju, posebno Africi”, kaže Žan Mišel Ue.

KOMENTARIŠI