Pre 30 godina Crvena Zvezda bila je na krovu sveta

Pre 30 godina Crvena Zvezda bila je na krovu sveta

Foto: Urban City / Ilustracija

Pre tačno 30 godina, Crvena zvezda postala je prvi i jedini tim iz istočne Evrope koji je osvojio klupsku titulu prvaka sveta pobedom u Tokiju nad ekipom Kolo Kolo iz Čilea.

Taj 8. decembar 1991. goidine, zauvek će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg klupskog fudbala.

Na velelepnom “Nacionalnom stadionu” u Tokiju odigrano je jubilarno, 30. finale Interkontinentalnog kupa.

Prvak Evrope Crvena zvezda otputovao je na megdan šampionu Južne Amerike, osvajaču Kopa libertadores, ekipi Kolo Kolo iz Čilea, u želji da postane prvi tim iz Istočne Evrope koji je objedinio evropsku i svetsku klupsku titulu.

Steaua je pet godina ranije imala šansu, ali su Rumuni u Tokiju poraženi od River plejta sa 1:0.

Predvođen trenerom Vladicom Popovićem, najčuveniji tim u istoriji Crvene zvezde bio je favorit.

Bez Stevana Stojanovića, Dragiše Binića i Roberta Prosinečkog – sa Savićevićem, Pančevom, Mihajlovićem, Jugovićem, Belodedićem i Najdoskim, prepuni samopouzdanja nakon pobede nad Olimpikom iz Marselja u finalu Kupa evropskih šampiona, igrači Crvene zvezde su od samog početka utakmice bili dominantni, a do vođstva ih je doveo Vladimir Jugović već u 19. minutu.

Iako je u 42. minutu kapiten Dejan Savićević dobio crveni karton, crveno-beli su i sa igračem manje nastavili u istom ritmu, te je najpre u 58. minutu Jugović drugim golom na meču povisio rezultat na 2:0 i tako poneo epitet igrača utakmice.

Pitanje pobednika i novog svetskog klupskog šampiona nije se postavljalo ni u jednom trenutku, a tačku na ovu veličanstvenu utakmicu i pobedu, jednu od najvećih u istoriji Crvene zvezde i našeg fudbala, stavio je najbolji strelac te generacije i zlatna kopačka Evrope 1991, Darko Pančev, golom u 72. minutu za konačnih 3:0.

Kolo Kolo gotovo do nije stvorio ni jednu šansu na ovom meču, a kuriozitet je da od te 1991. pa sve do 2004. nijedna ekipa u finalu Interkontinentalnog klupa nije slavila tako ubedljivo, kao Crvena zvezda tog 8. decembra 1991.

Kada je švajcarski arbitar Kurt Retlizberger označio kraj meča, ispisana je istorija evropskog, ali i svetskog fudbala – 30 godina kasnije, ni jedna ekipa iz istočne, ali ni i iz centralne Evrope nije bila čak ni u prilici da se bori za titulu prvaka sveta.

Crvena zvezda postala je i ostala jedina ekipa iz ovog dela starog kontinenta koja je objedinila evropsku i svetsku klupsku titulu.

KOMENTARIŠI