Predstava o Mileni Pavlović Barili – “San o Mileni” u režiji i dramaturgiji Jelene Bogavac premijerno je izvedena sinoć u Kulturnom centru Požarevac, rodnom gradu velike slikarke, pesnikinje, kostimografkinje, scenografkinje.

Posebnog estetskog jezika, predstava je zamišljena da se izvodi u intimnom prostoru galerija i muzeja, a prema rečima Bogavac u planu je da u martu gostuje u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

“San o Mileni” se bavi biografijom Milene Pavlović Barili, a autorska i glumačka ekipa se dugo i temeljno bavila njenim životom i vremenom u kome je živela.

Predstava “San o Mileni”

“To je kratkih, ali užasno intenzivnih 36 godina i kroz njenu biografiju smo shvatili da se prelamaju neverovatne bazične priče o slobodi umetnosti, mogućnosti da se od umetnosti živi na tržištu, o mogućnosti da se uspe u vrhunskoj umetnosti, o pitanju tezge, tržišne vrednosti, o jednoj staroj putanji ka umetničkom ostvarenju i mogućnosti da od umetnosti preživite”, objasnila je Bogavac.

U biografiji Barili ima jako mnogo patnje, ali i ogromnog profesionalnog uspeha kojim je poslednjih godina svog života u Njujorku dosegla sam vrh.
“Živela je u izuzetno bitnom period 20. veka kada se stvorilo skoro sve. Mi smo sada samo ponavljači i smešatelji različitih kocepata”, primetila je Bogavac.

Bogavac je uz pomoć multimedijalnog umetnika Miodraga Kovačevića, koji poslednjih 10 godina istražuje život Milene Pavlović Barili i koji je kompozitor songova po njenim pesmama, odlučila da se ne bavi Mileninim dizjanerskim iskoracima, njenim skicama za časopis “Vog”, već prevashodno slikarkinom dušom.

“Bavimo se sanjanjem o njenoj duši kroz sanjanje o našem umetničkom pregnuću. Mislim da se 20 godina u svojim predstavama nisam bavila nežnošću”, pojasnila je Bogavac u razgovoru sa novinarima pre premijere.

“Ovo je bio veoma tvrd i romantičan projekat, koji smo radili u ključu naših dramaterapeutskih okvira u koje smo spakovali porodičnu situaciju Milene Pavlović Barili”, dodala je autorka.

Predstava prikazuje njenu patnju i mnogobrojne dihotomije koje su karakterisale njen život: Uspela je da odsanja američki san – jadna Milena ostala je zarobljena u Americi i počeo je rat; Milena je Italijanka iz moćne umetničke kuće Barili, ćerka lutalica od oca avanturiste – Milena je pravoslavna Srpskinja iz Požarevca od majke Danice, kraljeve rođake; svuda joj je bio dom- nije pripadala nigde i nikome.

Predstava “San o Mileni”

“Ona živi između dva rata i pet država. Ona živi u vremenu koje se po šavu raspada. Nad Milenom zjapi provalija sveta. Dok svet gori, Milena sebe sanja…Ona je čitava tajna… Milena je strelac, pepeo i magla…”, izgovaraju glumci na sceni dočaravajući njena snoviđenja svojom igrom, pesmama koje je napisala, dok se na platnu u pozadini smenjuju njene slike.

Igor Marković je bio zadužen za video radove, a publika ima priliku da na platnu vidi skoro 40 slika Milene Pavlović Barili, kao i lične i porodične fotografije.

Aleksandar Kovačević je osmislio scenografiju i kostim, a scenski pokret je najzahtevniji u poređenju sa prethodnim predstava koje je Bogavac sa svojim timom radila i za to je bila zadužena Aleksandra Veljković koja tumači nekoliko uloga.

Pored nje po više uloga igraju i Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Miodrag Kovačević, dok Milenu tumači Tijana Višković.

KOMENTARIŠI