U petak, 30.08.2019. godine, u pozorišnoj sali Doma kulture u Kostolcu u 20 časova odigraće se predstava “San o Mileni” u izvođenju Udruženja umetnika “Artista”.

Predstava San o Mileni nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke . Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi. Predstava definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela – zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti. Video- rad formulisan je tako da pokriva pregršt likovnih reprodukcija, te skenova dokumenata i pisama umetnice. Predstava je edukativni, visoko poetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica koja je stekla svetsku slavu. Idejni pokretač, producent i organizator je Tijana Višković, profesionalna glumica i predsednica Udruženja umetnika „Artista“. Režiju i dramaturgiju potpisuje Jelena Bogavac, renomirana dramska umetnica. Miodrag Kovačević je stručni saradnik, istraživač, kompozitor i izvođač pesama na poeziju Milene Barili. U predstavi igraju Tijana Višković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Aleksandra Veljković i Miodrag Kovačević.

Kostime je osmislio Aleksandar Kovačević, a dizajn zvuka i video-rad Igor Marković. Svoju uspešnu premijeru , predstava je imala u Požarevcu 17.12.2018. u Centru za kulturu, a beogradsku premijeru 6.02.2019. u Bitef teatru u Beogradu, nakon čega je imala i još jedno uspešno izvođenje u Bitef teatru 7.03.2019., u Novom Sadu 20.04.2019., u Zaječaru u pozoristu “Zoran Radmilovic” 17.06.2019., ponovo u Požarevcu 20.06.2019., na međunarodnom festivalu Tvrđava Teatar 04.07. 2019. na kom je ceo ansambl osvojio nagradu. Planiramo da gostujemo i dalje širom Srbije i van granica zemlje . Predstava “San o Mileni” traje 80 minuta.

Predstava je doživela veliki uspeh i ima podršku, pozitivnu kritiku i preporuke od velikog broja stručnih ljudi.

KOMENTARIŠI