Predstavljanje knjige Ljiljane Habjanović Đurović u Kostolcu

Predstavljanje knjige Ljiljane Habjanović Đurović u Kostolcu

Biblioteka u Kostolcu, Odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, poziva Vas na predstavljanje knjiga naše poznate književnice Ljiljane Habjanović Đurović u sredu, 9. oktobra 2019. godina, u 18 časova.

Ljiljana Habjanović Đurović rođena je 1953. godine u Kruševcu, gde je završila osmogodišnju školu i gimnaziju. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao bankarska službenica i kao komercijalistkinja inostranog turizma, a zatim kao novinarka i urednica u magazinu „Duga”. Za to vreme napisala je i objavila četiri romana. Od 1996. godine posvetila se samo književnom radu. Godine 2003. osnovala je izdavačku kuću „Globosino Aleksandrija”.

Autorka je petnaest romana: Javna ptica (1988), Ana Marija me nije volela (1991), Iva (1994), Ženski rodoslov (1996), Paunovo pero (1999), Petkana (2001), Igra anđela (2003), Svih žalosnih radost (2005), Zapis duše (2007), Voda iz kamena (2009), Sjaj u oku Zvezde (2012), Naš otac (2014), Gora Preobraženja (2015), Onda je došla Dobra Vila (2016) i So zemlji (2018).

2017. Godine pokrenula je ediciju „Ljiljana Habjanović Đurović deci”, u okviru koje je objavila pet naslova: Iva i lutka, Sveta Petka, Iva i Anđeo, Iva i porcelanske figure i Srećko i Stela.

Priredila je pet antologija duhovne poezije: Čisto srce Gospod želi (pesme o Svetoj Petki, 2011), Ti si zemlja obećana (pesme o Presvetoj Bogorodici, 2012), Nebeski čovek, zemaljski anđeo (pesme o Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom, 2014), Prošetala carica Milica (pesme o Kneginji Milici, 2015) i Slava mu i milost (pesme o Svetom Vasiliju Ostroškom, 2016).

Otkad je, maja 1996. godine, objavljen roman Ženski rodoslov, Ljiljana Habjanović Đurović je najčitaniji i najtiražniji pisac koji stvara na srpskom jeziku.
Svoje romane prodala je u tiražu od milion i po primeraka.

Na predlog Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne Crkve za Božić 2007. godine odlikovao je Ljiljanu Habjanović Đurović Ordenom Svetog Save za njen književni rad.

Na predlog Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne Crkve dodelio je, 25. novembra 2016. godine, Ljiljani Habjanović Đurović Orden Svetog Despota Stefana Lazarevića „za istrajnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi, naročito pokazanu njenim književnim delima u kojima su iznete hrišćanske neprolazne ­savremene vrednosti.”

Dobitnica je najznačajnijeg društvenog priznanja u Srbiji, Vukove nagrade za 2009. godinu za „izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i srpskom kulturnom prostoru”, kao i Zlatnog beočuga, nagrade Kulturno­-prosvetne zajednice Beograda 2008. godine „za trajni doprinos kulturi Beograda”.

Januara 2014. godine Udruženje književnika Srbije dodelilo je Ljiljani Habjanović Đurović nagradu Simo Matavulj, koja nosi naziv po prvom predsedniku Udruženja.
Na Vidovdan 2016. uručena joj je Vidovdanska nagrada, najveće i najznačajnije priznanje grada Kruševca. Ljiljana Habjanović Đurović je prva žena koja je dobila ovu značajnu nagradu.

Osim ovih, nagrađena je sa još dvadeset tri književne nagrade i priznanja.
Ljiljana Habjanović Đurović je najuspešnija srpska književnica u inostranstvu posle 2000. godine. Objavila je četrdeset tri knjige na šesnaest jezika (češki, italijanski, grčki, hrvatski, makedonski, francuski, mađarski, bugarski, ukrajinski, ruski, rumunski, beloruski, gruzijski, engleski, nemački, albanski), u šezdeset tri izdanja. Njen rad je predstavljen u uglednim književnim časopisima, a više studenata slavistike ima za temu svojih diplomskih i magistarskih radova njena dela.

Dobitnica je visokog priznanja Ruske pravoslavne crkve i Foruma „Pravoslavna Rusija” za roman Igra anđela, kao najbolji roman stranog autora objavljenog u Rusiji u 2010. godini.
Dobitnica je glavne nagrade Zlatni vitez na Drugom međunarodnom literarnom forumu slovenskih zemalja održanom maja 2011. u Rusiji za roman Igra anđela.

Oktobra 2012. godine, u Italiji, uručena joj je Medalja crkve Santa Kroče (Santa Croce) u Firenci.

Međunarodni biografski centar u Kembridžu uvrstio je Ljiljanu Habjanović Đurović 2001. godine u pregled „Ko je ko među piscima i autorima u svetu”, a od 2005. nekoliko puta je proglašena za jednog od sto najuticajnijih književnika u svetu, posmatrano na regionalnom nivou.

Vlasnica je i glavna urednica Izdavačke kuće „Globosino Aleksandrija”.
Udata je za Milovana Đurovića i ima sina Hadži­ Aleksandra.

Ljiljana Habjanović Đurović u svojoj svakodnevnici neguje vrednosti za koje se zalaže u knjigama koje piše. Živi posvećena molitvi, pisanju i svojoj porodici, zahvalna Hristu Bogu, Svetoj Petki, Svetom Vasiliju Ostroškom i Presvetoj Bogorodici.

 

 

KOMENTARIŠI