Predstavljen film “Ljubičevske konjičke igre – igre slobode” u Požarevcu

Predstavljen film “Ljubičevske konjičke igre – igre slobode” u Požarevcu

Film Ljubičevske konjičke igre - igre slobode našeg kolege Novice Savića sinoć je premijerno prikazan u požarevačkom Centru za kulturu. Govori o osnivanju igara, ali i o viteštvu i ljubavi prema konjima

55 godina hrabrosti, ljubavi i tradicije Ljubičevskih konjičkih igara stalo je u dokumentarni film “Igre slobode” Novice Savića, koji je premijerno prikazan u požarevačkom Centru za kulturu.

“Kroz film nas vodi Mihajlo Nestorović, glumac u ulozi Milivoja Živanović, prvi vojvoda Ljubičevskih konjičkih igara. Ja sam takođe zahvalan fondaciji Slobodan Stojanović od koje smo dobili tekst po kome film i nosi ime i taj tekst je korišćen u filmu”, kaže Novica Savić, autor filma “Igre Slobode”.

Priču o počecima Ljubičevskih konjičkih igara, ali i o snazi viteštva, publika u punoj sali mnogo puta je prekidala aplauzima i smehom.

“To je za mene doživljaj. Ceo moj život. Sklop nečeg čemu sam ja posvetio ljubav. Kao kad čovek voli porodicu, decu, unuke, tako ja volim ovaj sport”, objašnjava Rade Milovanović, petostruki vitez i trener višebojaca.

Ovo delo puno dinamičnih, neobičnih i živih kadrova nije bilo lako ni snimiti, pre svega zbog brojnih pravila bezbednosti na igrama.

O tome svedoči i Zoran Gavrilović, direktor fotografije “Raven vision”: “Mi smo zaista imali velikih problema da tehnički odradimo film ovakav kakav jeste, odnosno, da postavimo kamere na nekim mestima gde jasno ne smeju da stoje, ali mi smo rizikovali, čak i naše živote. Jer konj i jahač su krenuli sa kopljem u ruci, a ti moraš da postaviš kameru. A ti ne znaš ni da li si uopšte snimio to.”

Film “Igre slobode” biće prikazan i na Radio-televiziji Srbije u okviru serijala “Trag.”

Ovaj film finansiran je na osnovu Konkursa – Projekti u kulturi u 2018. godini Grada Požarevca sa 702.000 dinara.

KOMENTARIŠI