Završena poseta predsednika Rusije Vladimira Putina

Završena poseta predsednika Rusije Vladimira Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Dočekao ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz počasnu gardu vojske

Putin je sleteo oko 13.06.

Sat vremena pre aviona u kom je bio Putin, na beogradski aerodrom sleteo je avion s ruskom delegacijom.


19:55

Završen zvanični deo posete, Putin krenuo ka aerodromu

Posetom Hramu Svetog Save okončan je zvanični program boravka ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu i Srbiji. Putinova predsednička kolona već je krenula ka Aerodromu Nikola Tesla.

19:04

Putin stigao u Hram Svetog Save

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Hram Svetog Save. Sa Aleksandrom Vučićem obilazi kriptu čije je uređenje finansirala Rusija. Dvojica predsednika simbolično će učestvovati u postavljanju jednog od mozaika.

Kako je Tanjugu ranije rekao koordinator radova u Hramu Svetog Save Nikola Obradović u hramu su u toku građevinski radovi i da se trenutno malterišu i pripremaju površine za postavljanje mozaika, a istovremeno se radi i na postavljanju mozaika u oltarskom delu hrama koji je delo ruskih umetnika.


18:47

Putin krenuo ka Hramu: Kad smo zajedno, tu je i pobeda

Odnosi Srbije i Rusije nisu od juče i od danas, već traju vekovima, imaju duboke i čvrste korene, a dva naroda vezuje duhovna bliskost, rekao je Vladimir Putin i poručio, parafrazirajući rusku narodnu poslovicu, “kada smo zajedno, tu je i pobeda”


18:31

Dačić otpevao Putinu dve pesme – Kaljinku i Rjabinušku

Pored najviših zvaničnika dve zemlje, ministara i drugih članova delegacija, svečanom ručku, prema ranijoj najavi, prisustvuje i jedan broj uglednih zvanica, javnih ličnosti, poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugiih. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otpevao je tokom svečanog ručka dve ruske pesme – Kaljinku i Rjabinušku, javlja Prva televizija.


17:36

U Beogradu 1.200 autobusa, očekuje se više od 100.000 ljudi

Kako za RTS kažu u policiji, više od 1.200 autobusa iz unutrašnjosti nalazi se na ulicama Beograda. Prema procenama policije na ulicama u blizini Hrama Svetog Save, kao i na samom platou, trenutno se nalazi između 120.000 i 125.000 građana, rekao je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Milan Stanić.


14:52

“Rusi zadivljeni znanjem naših kompanija”

Predstavnici ruske delegacije su zadivljeni znanjem naših kompanija, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

i dodao da je reč o kompanijama koje iz naše zemlje izvoze stotine miliona evra i da je plan da one izvoze i na rusko tržište.


14:28

Prvo obraćanje Putina

Hvala građanima Beograda i Srbije na toplom prijemu. Jako mi je drago što imam mogućnost da posetim prijateljsku i bratsku Srbiju i da razgovaramo o onome što smo uradili i što treba da uradimo.


14:26

Vučić Putinu: Dobrodošli

Dobrodošli, nadam se da ćete se ovde osećati kao kod kuće. Hoću iskreno da se zahvalim što ste mnogo energije, truda, rada, vremena, poštovanja i ljubavi uložili u napredak i razvijanje srpsko-ruskih odnosa. Hvala i na svoj podršci koju pružate nezavisnosti Srbije, poštovanju njenog integriteta.


14:21

Počinju sastanci

U toku je sastanak dvojice predsednika u užem formatu. Vučić je poželeo dobrodošlicu ruskom kolegi uz poruku da je Srbija pouzdan partner Rusiji. Putin se zahvalio građanima Srbije na toplom prijemu.


14:15

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin obilaze izložbu Arhiva Srbije “Srpsko-ruske veze u dokumentima od 1804 do 1918”.


14:04

Svečani doček pred Palatom Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekao ruskog kolegu Vladimira Putina ispred Palate Srbije. Uz intoniranje himni dve zemlje čuje se i počasna paljba iz plotuna.

13:52

Kolona krenula ka Palati Srbija

Putin i Vučić krenuli su sa Groblja oslobodilaca ka Palati Srbija gde će biti priređen svečani doček a uslediće sastanci predsednika, kao i delegacija dve zemlje Republike Srbije. Nakon toga, sledi ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.

13:42

Dvojica predsednika položili su vence na Groblju oslobodilaca Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu. Pogledajte video OVDE.

13:37

Prvi tet-a-tet razgovori u Putinovoj limuzini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas šefa ruske države Vladimira Putina na aerodromu, odakle su se, zajedno, Putinovim automobilom, uputili ka Beogradu, što je ostavilo mogućnost da već tokom vožnje, u četiri oka, obave prve razgovore.

13:44

Putin i Vučić na Groblju oslobodilaca

Povorka u kojoj su predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, stigla je na Groblje oslobodilaca. Prema programu posete, dvojica državnika će položiti vence na Groblju oslobodilaca Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu.

Pre zvaničnih razgovora dvojica predsednika položiće vence na Groblju oslobodilaca Beograda.

Svečani doček uz državne počasti Putinu će potom biti priredjen ispred Palate Srbija. Slede razgovori, prvo u užem formatu, a zatim plenarni sastanak delegacija Rusije i Srbije i razmena potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika.

U Palati Srbija Putin će Vučiću uručiti orden Aleksandra Nevskog kojim ga je odlikovao 7. januara, a za 15.20 predvidjeno je obraćanje predsednika Rusije i Srbije medijima.

Putin i Vučić zajedno će posle 18 časova obići Hram svetog Save gde je najavljen i skup podrške povodom posete ruskog predsednika Srbiji.

Tokom boravka u Beogradu Putin bi trebalo da se sastane i sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, najavljeno je u Banjaluci.

Povodom posete predsednika Rusije u Beogradu su pojačane mere bezbednosti, uz izmene i obustavljanje saobraćaja na trasi kretanja predsedničke kolone.

Putin je poslednji put posetio Srbiju 2014. godine, a prethodni susret s Vučićem imao je 2. oktobra prošle godine u Moskvi.

KOMENTARIŠI