Građani koji samostalno uplaćuju doprinose, a pritom to ne učine u roku od šest meseci od dana dospelosti, gube svojstvo osiguranika, a rok dospelosti je 15. u mesecu za svaki prethodni mesec. Ovo su samo neke od izmena Zakona o PIO koje je počeo da primenjuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izmenama zakona će se utvrditi i prestanak osiguranja osiguranicima koji pre 30. septembra ove godine nisu platili doprinos u roku od šest meseci od dana dospelosti, bilo zbog toga što su plaćali doprinose za PIO na nižu osnovicu od utvrđene ili su neredovno izmirivali obaveze. Oni neće moći naknadno da izmire dug. Svi ovi podaci registruju se u matičnoj evidenciji i predstavljaju osnov za obračun penzija.

Novina je i da oni koji se dobrovoljno opredele za samostalnu uplatu, čak i ako im je rešenjem Fonda PIO prestalo svojstvo osiguranika, mogu ponovo da podnesu zahtev i pristupe obaveznom osiguranju.

Od ovog meseca važe nove osnovice osiguranja koje su za 3,76 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica.

– Najniža iznosi 35 procenata republičkog proseka, što je 23.921 dinar, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 341.725 dinara – kažu u PIO. – Doprinos za PIO je 26 odsto, pa će mesečni izdatak za samostalnu uplatu biti od 6.219 do 88.848 dinara.

Ukoliko više ne žele da uplaćuju samostalno doprinose, građani su u obavezi da podnesu zahtev za prestanak uplate.

KOMENTARIŠI