U Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u utorak, 24. januara, održano je književno veče, na kome je Jovana Dišić, profesorka srpskog jezika i književnosti, predstavila svoj roman „Vakuum“ koji je objavila izdavačka kuća „Vulkan“, a koji je bio i u širem izboru za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2022. godine.

U prijatnoj atmosferi biblioteke vodio se razgovor o dosadašnjem spisateljskom i uređivačkom radu autorke, kao i o njenim planovima za dalje pisanje.

Iste večeri, otvorena je izložba slika pod nazivom „Ljudi i predeli“ Violete Kevro, predsednice likovnog udruženja Kevro iz Kostolca.

Moderator večeri bila je Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik.

O književnici

Jovana Dišić, rođena je u Požarevcu, 1987. godine, detinjstvo je provela u Crljencu, osnovne i master akademske studije završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Profesorka je srpskog jezika i književnosti, direktorka Biblioteke „Nikola Sikimić Maksim” u Kučevu, u kojoj uređuje i vodi književni program.

Naučne radovi iz narodne književnosti, folkloristike i savremene poezije objavljivala je u više časopisa i zbornika

Uređivala je zbirku priča „Gvozdena kapija” (Narodna biblioteka „Veljko Dugošević” Golubac, 2018).

Autorka je romana „Vakuum” (Vulkan izdavaštvo, 2022). Jovana živi sa porodicom u selu Rabrovo.

Foto: Biblioteka Kostolac

O slikarki

Violeta Kevro, rođena je 1969. godine u Požarevcu, živi i radi u Kostolcu. Jedan od osnivača i predsednik Likovnog udruženja “Kevro”. Učesnica i organizatorka mnogobrojnih kolonija i humanitarnih manifestacija u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Izlagala na kolektivnim izložbama širom Srbije i Republike Srpske. Do sada je imala 13 samostalnih izložbi (Kostolac, Požarevac, Republika Srpska, Soko Banja, Beograd). Član je Udruženja likovnih stvaralaca “Milena Pavlović Barili” i Udruženja likovnih stvaralaca “Đura Jakšić” iz Požarevca.

Gradska opština Kostolac nagradila je Violetu Kevro 2017. godine Poveljom „Vajfertov žig” za ostvarene izvanredne rezultate i dostignuća u oblasti umetnosti.

KOMENTARIŠI