Predstavljena monografija Farmacija Braničevskog okruga od antike do savremenog doba

Predstavljena monografija Farmacija Braničevskog okruga od antike do savremenog doba

U požarevačkim Svečanim salonima predstavljena je monografija pod nazivom „Farmacija Braničevskog okruga od antike do savremenog doba“, koju je izdala Apoteka Požarevac.

Autori ove monografije su Jelena Manojlović i Stevan Šukljević.

Prijem povodom predstavljanja monografije upriličio je gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji se i obratio na skupu sledećim rečima:

Foto: Urban City

„Govoreći o samim počecima svi zajedno smo ponosni što je moderna farmacija u našem gradu započeta još 1857. godine, u čemu nas je preteklo samo 5 gradova u Srbiji. Nakon te prve apoteke koju je u Požarevcu otvorio Jovan Pokorni, još mnogo sugrađana je do danas osvetlalo ime ove profesije, o čemu ćete sigurno pročitati nešto više i u ovoj monografiji koja je pred nama. Budući da je dužnost koju obavljam prevashodno usmerena na brigu o sadašnjosti i budućnosti našeg grada, fokusiraću se na aktuelni moment kada je reč o farmaciji kod nas. U sadašnjem vremenu, Požarevac ima apotekarsku ustanovu kojom se može ponositi i to sam više puta ponavljao, uvek kad mi se ukazala prilika da dam primer kako se treba raditi pametno, mudro i odgovorno u javnoj ustanovi. Uspeh Zdravstvene ustanove Apoteka Požarevac je još i veći kada uzmemo u obzir probleme sa kojima se susreću vaše kolege u Srbiji a kojima vi, ne samo da odolevate, već svakodnevno iznalazite nova i inventivna rešenja za uspešno poslovanje. Kao gradonačelnik Požarevca, naročito sam vam zahvalan što, mimo ekonomske računice, se trudite i uspevate da održite i one apoteke koje se nalaze u ruralnim predelima i time svakodnevno olakšavate život svim našim sugrađanima i stanovnicima Braničevskog okruga.“

Foto: Urban City

Ispred apoteke prisutne je pozdravio direktor Nebojša Jorgovanović koji je rekao da je ovo treća monografija i da je izdata povodom 160 godina apotekarstva u Braničevskom okrugu i 55 godina ZU Apoteke Požarevac. On se zahvalio lokalnoj samoupravi na dobroj saradnji, ali i svojim zaposlenima na radu i ostvarivanju dobrih poslovnih rezultata u prethodnom periodu.

Foto: Urban City

O monografiji su govorili recenzenti, muzejski savetnik Dragana Spasić Đurić, profesor Dušanka Krainović, istoričar Dejan Ristić i autor Jelena Manojlović.

Foto: Urban City

KOMENTARIŠI