Predstavljeni novi kabineti i učila u OŠ “Vuk Karadžić“

Predstavljeni novi kabineti i učila u OŠ “Vuk Karadžić“

Povodom završetka projekta prekogranične saradnje “Mostovi kulture i tradicije“ OŠ “Vuk Karadžić“ iz Majilovca predstavila je modernu fono-laboratoriju za učenje stranih jezika, ali i kabinete i opremu dobijene iz prethodno realizovanih projekata i donacija. Školu je, ovom prilikom, posetio i predsednik opštne, Dragan Milić, sa saradnicima.

Koliko se u OŠ “Vuk Karadžić“ ulaže u obrazovanje, ali i uslove u kojima đaci pohađaju školu, istakao je direktor škole, profesor Božidar Grujić: “Projekat “Mostovi kulture i tredicije” realizovan je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, u partnerstvu sa Industrijskom školom iz Nove Moldave. U okviru projekta održana su dva seminara te prezentovani običaji oba naroda u okviru kulturnih manifestacija, a učenici su se ogledali i u sportu, fudbalu i odbojci.“.kabinet majilovac 2

Ukupni troškovi realizacije projekta iznosili su 1.917.401 dinara dok je učešće opštine Veliko Gradište iznosilo 487.152 dinara. Ovim sredstvima škola je opremila kabinet za strane jezike u vrednosti od 3.850 evra, a za potrebe škole kupljena je računarska i foto oprema u vrednosti od 2.909 evra.

Škola je opremljena i sa pet interaktivnih tabli sa pratećom opremom, lap-topom i bim-projektorom, pa tako dve table koriste učenici centralne škole u Majilovcu, a po jednu đaci područnih odeljenja u Sirakovu, Kurjaču i Đurakovu. Jedna od dve table, obezbeđene iz donacija, u vrednosti od 163.483,20 dinara, donacija je opštine Veliko Gradište, a preostale tri nabavljene su od sredstava odobrenih školi budžetom opštine Veliko Gradište.kabinet majilovac 1

Pored navedenog, škola je dobila i dva kabineta informatike i računarstva. Kabinet TIO,  u potpunosti opremljen računarskom opremom, stolovima i stolicama, formiran je iz sredstava Grant projekta „Kompjuter – moj prozor u svet“, a škola je zamenila pod i elektro-instalacije. Svi nastavnici su prošli obuku za rad na računarima. Drugi Informatički kabinet opremljen je donacijom Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, u okviru Programa „Digitalna škola“. Vrednost opreme je iznosila 525.000 dinara, a svi računari su međusobno povezani, tako da nastavnik može da prati rad učenika.

“Opština mnogo ulaže u školstvo i nastaviće da investira. Prošle godine je kompletno renovirana sportska hala Srednje škole u iznosu od 2,5 miliona dinara, u Srednjevu je u toku nastavak izgradnje zgrade centralne osnovne škole za koju je, uz podršku Vlade Srbije, obezbeđeno 15 mioiona dinara, a u Carevcu se završava proširenje područnog odeljenja Osnovne škole “Miša Živanović“ iz Srednjeva, namenjenog boravku predškolaca, i kotlarnice, u vrednosti 1,5 miliona dinara. Prosvetnim radnicima smo dodelili i dva stana na korišćenje.“, rekao je predsednik opštine, Dragan Milić.  On je iskoristio priliku da pohvali rad i izgled ove 30-godišnje ustanove za šta su, kako je naveo, zaslužni i učenici i zaposleni, na čelu s direktorom.

KOMENTARIŠI