Predstavnica Srbije za “MIS SVETA” u duhu TRADICIJE

Predstavnica Srbije za “MIS SVETA” u duhu TRADICIJE

Na izboru za najlepšu devojku planete, koji se održava u Kini, srpska misica predstaviće se u duhu tradicije.

Anđelija Rogić će nas u kineskom gradu Sanja 18. novembra predstavljati na finalu Izbora za mis sveta, a kako kaže za “Blic”, red je u ovakvim prilikama da se organizatorima na poklon, koji će otići u humanitarne svrhe, ponese autentičan predmet iz Srbije.

 – Poneću na dar neke delove narodne nošnje, poštanske markice sa mojim likom, ali i čuveni zlakuški lonac. Pričaću kako se u njemu priprema kupus, sarma, pasulj, objašnjavati da je to brend mog rodnog kraja. Daću sve od sebe da Srbiju u najboljem, tradicionalnom svetlu predstavim svetu – kaže Anđelija Rogić.

Od kandidatkinja se, između ostalog, traži da kroz scenski nastup predstave folklor svojih država, a naša misica to ima “u malom prstu”.

Studentkinja je Učiteljskog fakulteta u Beogradu, ali ponosna i čvrsto drži do svojih korena iz okoline Užica. Kraj njenih rodnih Gorjana je selo Zlakusa, osim po čuvenim majstorima – lončarima poznato i po Etno-udruženju “Zavičaj” koje baštini srpsku narodnu tradiciju.

– U Kinu putujem 20. oktobra jer je na programu niz čelendža na kojima treba da se predstavimo nekim svojim talentima, znanjem stranih jezika, modelingom, nacionalnim plesom, narodnim nošnjama. Ono čime se vodim kroz takmičenje i za šta se zalažem jeste rad sa decom, očuvanje našeg folklora i starih zanata – priča Anđelija Rogić.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Lepotu joj niko ne poriče, ali ples će joj najlakše pasti – članica je KUD-a “Zavičaj”, s kojom je prošla pola sveta. Udruženje iz Zlakuse neguje i izradu tradicionalnih narodnih nošnji, starog nakita, grnčarije…

Sve će to našoj misici dobro doći da se na drugom kraj sveta oseća kao na svome.

– Još nismo odlučili da li ću nastupiti u užičkoj ili nekoj drugoj srpskoj narodnoj nošnji. Kako god, sašiće mi je članice “Zavičaja”, koje se bave očuvanjem starih zanata i izrađuju nošnje za naš, ali i mnoge srpske KUD-ove u zemlji i svetu. Žao mi je što u plesnom delu neću imati više vremena da predstavim bogatstvo našeg folklora i ritma, pa ću morati da spremim neki mini-splet igara – kaže Anđelija Rogić.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Ona je ostala zadivljena izgledom devojaka sa kojima će se takmičiti za najlepšu ženu na svetu.

– Konkurencija je jaka, cilj mi je, za početak, da se plasiram u top 40, što bi bio veliki uspeh, ali se nadam da ću moći i daleko više da doguram – poručuje mis Srbije.

KOMENTARIŠI