Foto: Urban City / ilustracija

Predstavnici 15 poljoprivrednih udruženja iz cele Srbije koji su se sastali sinoć u Subotici zatražili su novi sastanak sa resornim ministarstvom radi rešavanja njihovih ekonomskih problema.

Paori su se saglasili oko nekoliko zahteva koje će izložiti Ministarstvu poljoprivrede.

“Prvi zahtev je vezan za prevođenje poljoprivrednika u pasivne statuse u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Zatražićemo od Ministarstva da nam objasni kako će jedan poljoprivrednik da ode u pasivan status, pod kojim uslovima, jer to za njega znači totalnu blokadu rada. Zatražićemo da svaki poljoprivrednik kod koga se pojavi nejasnoća, dobije pismeno upozorenje i rok od 30 dana da ispravi grešku”, rekao je za RTS Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Matković je naveo da je drugi zahtev je vezan za dugovanja paora prema Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, a reč je oko 160.000 ljudi koji imaju nerešene obaveze prema PIO fondu. Udruženja traže da taj veliki problem država konačno počne da rešava.

“Treće, što je dogovoreno još prošle godine u Kisaču, to su povoljni krediti sa 1 odsto kamate za poljoprivrednike. Očekujemo odgovor kada će da krene ta kreditna linija, očekujemo da to bude što pre”, naglasio je Matković u ime 15 Udruženja poljoprivrednika iz Srbije.

Uz domaćine, sastanku su prisustvovali predstavnici Incijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja “Naše mleko” iz Šapca, Udruženja “Aradac”, Udruženja “Brestovački ratari”, Udruženja “Stig” iz Požarevca, Udruženja za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije.

Takođe, tu su bili i predstavnici Udruženja “Složni Pidikanci” iz Bavaništa, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženja “Novoseljanski paori”, Udruženja “Dolovački paori”, Udruženja poljoprivrednika Sente, Udruženja odgajivača goveda rase “limuzin” Srbije i Kluba poljoprivrednih proizvođača iz Malog Iđoša.

KOMENTARIŠI