Prekinuti nekažnjavanje zločina nad novinarima

Prekinuti nekažnjavanje zločina nad novinarima

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembar, Srbija i ove godine dočekuje bez dokaza o tome ko su naručioci i izvršioci ubistava i pokušaja ubistava novinara, iako je od pojedinih slučajeva prošlo skoro 20 godina

Zaštitnik građana Zoran Pašalić poručio je danas da praksa nekažnjavanja odgovornih za ubistva, pokušaje ubistva i napade na novinare mora biti prekinuta i da je na državi da te slučajeve brzo i u potpunosti istraži i reši.

„Od tog pravila ne sme biti izuzetaka”, naglasio je on, a iz njegovog kabineta saopštavaju da u najvećem broju slučajeva odgovorni za ubistva i napade nad novinarima nisu kažnjeni, a u mnogima istraga nikada nije ni pokrenuta.

Novinska udruženja podsećaju da je od 1991. do kraja 2001. godine, čak 39 novinara i medijskih radnika ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima.

Među njima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je 2013. godine usvojio predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara, u znak sećanja na ubistvo dvojice novinara francuskog Radija Frans internešnal u Maliju.

KOMENTARIŠI