Ona je navela da je nebrojeno puta čula da situacija u medijima nikada nije bila gora.

Kako je rekla Brnabić, prva vlada Aleksandra Vučića je 2014.  usvojila set zakona kako bi se poboljšala slika medija u Srbiji. Tada je, rekla je premijerka, regulisano povlačenje države iz medija, prilagođavanje i opstanak medija na tržištu jer su se za to „godinama zalagala medijska udruženja i asocijacije, upravo one koje danas kažu da država nije smela da se povuče iz medija, već da im pomaže“.

Odgovarajući na kritike da je odbila da se sretne s predstavnicima medija i njihovih udruženja, premijerka je rekla da za to nije imala vremena u prethodnih deset dana, ali da će do susreta doći.

Govoreći o kritikama da situacija u medijima nikada nije bila gora nego danas, Ana Brnabić je podsetila da je Savet za borbu protiv korupcije 2011. objavio izveštaj u kojem je navedeno da je u periodu Vlade Mirka Cvetkovića vršen snažan politički pritisak na novinare i da je nad medijima uspostavljena politička kontrola.

„Tada je navedeno da ne postoje više mediji putem kojih građani mogu da dobiju potpune i objektivne informacije. U izveštaju je istaknuto da su novinari osiromašeni, poniženi, ućutkani i uplašeni. Dakle 2011. mediji prećutkuju događaje pod političkim pritiskom i selektivno izveštavaju. Sa ovakvom slikom se susrela sadašnja Vlada“, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da je 2011. Evropski parlament izrazio zabrinutost zbog kontrole nad medijima u Srbiji, napada na novinare i pretnji i nedovoljnog pristupa internetu.

„Ali ipak, kažete da je danas najgora situacija kada je u pitanju medijska scena u Srbiji. Mi se trudimo da uradimo sve stvari u isto vreme“, rekla je premijerka.

Ona je rekla da svakoga dana čuje kritike da medijska slika nikada nije bila gora.

“Vlada nikada nije bila gora prema medija posle šutiranja novinara, nazivanja ološem i marginalnim pojavama”, rekla je Brnabić.

Tokom njenog izlaganja došlo je do komešanja u sali, predsednica Skupštine Srbije polemisala je s poslanicima koji su dobacivali iz klupa i rekla da ih “ne vidim u budućnosti”.

Prmijerka Brnabić poručila je poslanicima: “Nemojte da postavljate pitanja ako ne želite da čujete odgovor”.

„Situacija u medijima je bolja nego u mnogim državama u regionu, a možda čak i u nekim članicama EU, ali je Srbija kao kandidat pod mnogo većom lupom“, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je apelovala da se pozovu medijska udruženja da učestvuju u Radnoj grupi za kreiranje medijske strategije iz koje su dosad izašli mnogi članovi, „pošto bi o nekima od njih mogla da keže kakvi su neprofesionalci i kako se odnose prema neistomišljenicima“.

„Prvi put ove godine ne postoji manjak slobode medija, već neophodnost kulture i profesionalizma u medijima što je bitna razlika“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da treba definisati šta je istraživačko novinarstvo i da se ono “izvitoperilo”.

“Da li je istraživačko novinarstvo samo novinarstvo koje se bavi – naravno da treba da se bavi – korupcijom svih javnih funkcionera, ali treba da bude i društveno odgovorno novinarastvo, da otvara tabu-teme”, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da u Srbiji postoji shvataje da su slobodni samo mediji koji su protiv Vlade Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović je, odgovarajući na pitanje o finansijskoj kontroli medija, rekao da „su poslanici koji pominju ove teme oko medija pomešali i da se sigurno radi o Draganu Đilasu“.

KOMENTARIŠI