Preminula legenadarna operska diva Monserat Kabalje

Preminula legenadarna operska diva Monserat Kabalje

U karijeri dugoj 50 godina Monserat Kabalje imala je više od 4.000 nastupa i 90 uloga, a snimila je više od 80 albuma

Španska operska diva svetske slave Monserat Kabalje preminula je noćas u 85. godini u Barseloni, objavio je španski list “El Pais” pozivajući se na izvore u bolnici Sant Pau.

Kabalje je, kako se navodi, od septembra bila u toj bolnici zbog problema sa žučnom kesom.

U karijeri dugoj 50 godina Monserat Kabalje imala je više od 4.000 nastupa i 90 uloga, a snimila je više od 80 albuma. Čuvene su njene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih, Donicetijevih i Verdijevih opera.

Nastupala je na najprestižnijim svetskim scenama kao što su Metropoliten opera, Bečka državna opera, Karnegi Hol u Njujorku, opera u San Francisku.

Sarađivala je sa kolegama Plasidom Domingom i Lučanom Pavararotijem, a sa pop pevačem Fredijem Merkjurijem snimila je pesmu “Barselona” koja je postla himna Olimpijade u Barseloni 1992. godine. Pesma Barselova snimljena je pet godina ranije, tačnije 1987. godine.

Ipak, govoriila je da sebe ne doživljava kao opersku legendu, prenosi “Pais”.

“Ne smatram sebe operskom legendom, niti poslednjom divom, kako novinari ponekad pišu. Svaka era ima svoje dive, a ja sam se samo trudila da svoj posao obavim što je moguće bolje na najvišem nivou”, rekla je Kabalje u jednom intervjuu iz 2014. godine.

Sahrana Monserat Kabalje biće održana u ponedeljak, saopštile su gradske vlasti Barselone.

KOMENTARIŠI