Foto: Urban City // ilustracija

Vodostaj Velike Morave kod Ljubičevskog mosta ove jeseni je izuzetno nizak, što može uticati na kvalitet vode izvorišta “Ključ” sa koga se snabdeva Požarevac. Ipak, u požarevačkom vodovodu kažu da problema sa snabdevanjem vode za piće nema.

Velika Morava je ćudljiva i njene oscilacije nisu neuobičajene. Ipak, ove jeseni nivo reke spustio se ispod apsolutnog minimuma.

Nizak vodostaj Velike Morave može uticati i na kvalitet vodosnabdevanja grada Požarevca, jer je izvorište “Ključ” u priobalju reke. Ipak, situacija je stabilna, kažu u požarevačkom “Vodovodu”.

“U tim trenucima vodosnabdevanje se prebacuje na centralne bunare vodoizvorišta “Ključ”, a obodni bunari kao što su B11,B1, B2 se onda isključuju jer su oni pod direktnim uticajem podzemlja koje se u tom trenutku, ajde da kažem, pogoršava se slika kod tih bunara,” kaže Vladimir Stojimirović za RTS, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac.

Grad Požarevac svoje vodoizvorište od podzemnih voda štiti infiltracionim bazenima koji se nalivaju vodom iz veštačkog jezera pored Velike Morave.

Bazeni služe kao vodena zavesa, tako što razblažuju nitrate iz zagađenih podzemnih voda, pa je ove godine njihovo prisustvo u mreži bilo znatno ispod dozvoljenog maksimuma.

“Kvalitet vode koju smo isporučivali ka građanima, odnosno ka potrošačima nije nikada bio ugrožen. Odnosno, nikada nismo bili ni blizu granice od 50 miligrama nitrata”, navodi Bladimir Stojimirović, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac.

Iako je snabdevanje vodom već duže vreme stabilno, grad Požarevac traži trajno rešenje ovog problema. Jedno od njih je i izgradnja fabrike vode.

KOMENTARIŠI