Preminuo čuveni džez pijanista Čik Korija

Preminuo čuveni džez pijanista Čik Korija

Čuveni džez pijanista i jedan od pionira tog muzičkog pravca preminuo je u 79. godini. Korija je osvojio 23 Gremija, prenosi Gardijan.

Čik Korija je, kako se navodi na njegovom Fejsbuk profilu preminuo od retke vrste kancera koji je otkriven nedavno.

„Tokom svog života i karijere Čik je uživao u slobodi i zabavi u stvaranju nečeg novog i igranju igara koje umetnici rade. Bio je voljeni suprug, otac i deda, mentor i prijatelj. Svojim radom i decenijama koje je proveo obilazeći svet dirnuo je i inspirisao živote miliona”, navodi se u postu.

Korija je bio višestrani muzičar – kompozitor, klavijaturista, vođa sastava i povremeni perkusionista. Bio je deo benda Majlsa Dejvisa krajem 60-ih i pojavio se na ključnim Dejvisovim albumima kao što su ,,In a silent way”, ,,Bitches brew” „A tribute to Jack Johnson” i „On the corner”.

Nakon rada sa Dejvisom, osnovao je svoj bend, „Return to forever”, eksperimentišući različitim žanrovima i stilovima.

Osnovao je i avangardnu grupu „Circle”. Radio je na mnogim drugim projektima, uključujući duete sa Herbijem Henkokon i vibrafonistom Garijem Bartonom. Snimao je i izvodio klasičnu muziku, standarde, solo originale, latino džez i tribjute velikim džez pijanistima.

Prošle godine, Korija je izdao dvostruki album „Plays”, koji svirao na raznim koncertima „naoružan” jednostavno svojim klavirom.

KOMENTARIŠI