Preminuo književnik Milisav Milenković

Preminuo književnik Milisav Milenković

Foto: Emisija Portret umetnika // screenshot

U Požarevcu je u 82. godini preminuo Milisav Milenković, književnik, dramaturg i istaknuti društveno-politički radnik.

Milisav Milenković je bio dugogodišnji predsednik Braničevsko-stiške književne zajednice, ogranka Udruženja književnika Srbije, jedan od osnivača Fedrasa-a (Festivala dramskih amatera sela Srbije) u Malom Crniću, kao i urednik književnog časopisa “Stig” koji takođe izlazi u Malom Crniću i upravo je obeležio svoju 50-godišnjicu.

Osnivač je i “Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović”, koje se održavaju u Požarevcu.

Devedesetih godina prošlog veka obavljao je funkciju Generalnog sekretara Skupštine Savezne Republike Jugoslavije a bio je i na čelu požarevačkog Opštinskog odbora SPS-a. Bio je i predsednik Kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Milisav Milenković autor je sedamnaest zbirki poezije među kojima se izdvajaju “Odisej se nije vratio”, “Šekspir – san i krv”, “Četiri godišnja doba u Beogradu”, romana “Bolest brestova”, “Doba vetrova” i “Prsten za Evu”, knjiga priča “Kalemljena trešnja Lava Nikolajeviča”, “Varoške priče”, “Tri rođendana i jedna smrt”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih su najistaknutije Vukova nagrada, Povelja Ravaničanin, nagrada “Milan Rakić”, nagrada “Simo Matavulj”, Povelja Morave. Dobitnik je i Zlatne značke KPZ Srbije, Povelje KPZ Beograda, plakete KPZ Požarevca i priznanja Opštine Malo Crniće.

Bio je jedan od vodećih intelektualaca i pokretača kulturnog života čitavog Braničevskog kraja, čovek velikog kreativnog zamaha i nepresušne stvaralačke energije.

Milenković će biti sahranjen u subotu, u Malom Crniću, u 13 sati.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI